Koliko Francuska može biti značajna Srbiji

09.04.2024

12:58

0

Iako trenutno nije u top tri privredna partnera Srbije, Francuska bi mogla da postane značajniji igrač na ovdašnjem tržištu

Koliko Francuska može biti značajna Srbiji
Versajska palata, Ilustracija - Copyright Profimedia

Srbija u Francusku, prema podacima iz 2023. godine, izvozi proizvode niže dodatne vrednosti, primarne poljoprivredne proizvode, ali i gume. S druge strane, iz Francuske se uvoze finalni proizvodi - visoka tehnologija, helikopteri, farmaceutski proizvodi, automobili. Da bi se ova razmena malo više tehnološki iznivelisala, u Privrednoj komori vide odličnu priliku koja bi mogla da proistekne iz aktuelne posete srpske delegacije na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Napredak bi Srbija u bliskoj saradnji sa Francuskoj mogla da vidi u oblasti energetike, namenske industrije, ekologije i IT-ja, kaže Bojan Stanić, zamenik direktora Centra za strateške analize u PKS-u.

Stanić je podsetio na trenutne aktuelne investicije u Srbiji i na to da je samo „Tigar tajers“
 jedan od najvećih izvoznika.

Dodao je da postoji i koncesija francuskog "Vansija" na beogradskom aerodromu i da francuska firma učestvuje i u izgradnji metroa.

– Kad pogledate podatke za 2023. godinu, sveukupna trgovinska robna razmena Francuske i Srbije je bila veća od dve milijarde evra. Mi smo tamo izvezli oko 850 miliona evra, deficit je oko 300 miliona evra. U Srbiji imate 70 francuskih kompanija sa većinskim učešćem u kapitalu, u kojima radi više od 13. 000 radnika – naglasio je on.

Stanić je istakao da je Francuska jedan značajan partner Srbije i da postoji prostor za dodatno produbljenje saradnje, posebno u oblastima kao što je energetska efikasnost, i da je važno što je potpisan sporazum između naše dve elektroprivrede.

Uz kreditni rejting Srbija još privlačnija

Stanić je istakao da Srbija Francuskoj može da ponudi jedno stabilno okruženje za ulaganje, imajući vidu i da je sada agencija "Standard & Poor's" unapredila kreditni rejting Srbije.
– Taj izgled za dobijanje investicionog rejtinga je sada pozitivan i velika je verovatnoća da u narednih 12 meseci može doći do porasta kreditnog rejtinga, koji bi prešao u investicioni, što znači dugoročno stabilno ulaganje – rekao je on.

– Sa druge strane, naravno, ekologija je tu jako bitna, imajući u vidu da u Srbiji ima manjka infrastrukture za upravljanje otpadom. Tu je i investicija Francuske u spalionicu otpada na deponiji u Vinči, koja je jako značajna – rekao je on.

Kada se govori o nuklearnoj energiji i izgradnji nuklearnih elektrana, Stanić dodaje da postoje u Srbiji određena regulatorna ograničenja, u smislu da li naša zemlja može da investira u nuklearnu energiju kada je u pitanju proizvodnja za mirnodopske potrebe - u proizvodnju električne energije za privredu i stanovništvo.

– To je nešto o čemu Vlada sada treba da raspravlja, ali svakako, Francuska je poznata po tome, kao jedna vrlo energetski efikasna zemlja. Udeo obnovljivih izvora energije u Francuskoj je daleko viši nego što je prosek EU – dodao je on.

Stanić je podsetio da je Francuska jedna od članica Grupe 7 i da je jedna od najrazvijenijih privreda na svetu, kao i da je jedina članica EU koja je i član Saveta bezbednosti UN, što pokazuje i njen politički uticaj.

EXPO 2027. posebna prilika

Stanić je rekao Tanjugu da je jako važno što je na poslovnom Savetu Francuska - Srbija predstavljen projekat EXPO 2027. i sve što će se uraditi do te godine, jer je to najznačajniji projekat u narednom periodu za Srbiju.
– Važno je predstaviti taj projekat u smislu privlačenja investitora i kapitala. Jednostavno, da se taj projekat realizuje na najoptimalniji ekonomski način do 2026. godine, imajući u vidu da će to posle svakako služiti i prilikom predstavljanja Srbije u 2027. godini, ali svakako i kroz same pripreme će se uticati na očuvanje ekonomskog ambijenta u Srbiji, vitalnost privrede do momenta kada se očekuje da u Evropi prođe kriza i kada te stope rasta budu značajnije – rekao je on.

– Sa druge strane, ako pogledate i vojni aspekt, jedina je država sa nuklearnim oružjem u okviru EU, i u tom pogledu ona se bori za sve veći politički uticaj u Evropi. Koliko su sada oni cenovno konkurentni na tržištu s tim avionima, to je zaista drugo pitanje, ali tu se naravno posmatra i ta stvar diversifikacije, uslovno rečeno snabdevanja vojske, imajući u vidu da je, recimo kada govorimo o vazduhoplovstvu, većina tih sredstava povezana sa ruskim tržištem, a sada se radi diversifikacija malo više ka Zapadu. Pogledajte, recimo, šta je bilo sa naftom. Mi smo primarno uvozili naftu iz Rusije, u jednom momentu to više nije bilo moguće, pa smo povećali uvoz iz drugih zemalja, pre svega iz Iraka. Slično se razmišlja i po pitanju prirodnog gasa, pa zašto ne i u pogledu vojne industrije - objasnio je sagovornik Tanjuga.

PKS partner MEDEF-a

Privredna komora Srbije bi 31. jula trebalo da potpiše sporazum o saradnji sa poslovnim udruženjem Pokreta francuskih preduzetnika - MEDEF International u okviru projekta "Srpska kuća", izjavio je Stanić

Stanić kaže da je MEDEF francusko najznačajnije udruženje privatnog biznisa i dodao da je bitno što je naša delegacija imala sastanke sa njima, jer se očekuje potpisivanje sporazuma o saradnji.

– Ono što je bitno kada govorimo o PKS-u je da su naši predstavnici bili na tim sastancima i očekuje se da 31. jula ove godine u okviru projekta "Srpska kuća", koji će biti paviljon za prezentovanje Srbije u sklopu šireg globalnog događaja - Olimpijskih igara u Parizu, Srbija prezentuje i poveže sa partnerima iz Francuske. I tada je zamišljeno da se potpiše sporazum o saradnji između dve komore - PKS-a i MEDEF-a – dodao je on.

Stanić je rekao da je postojala i inicijativa PKS-a da sve privredne komore u okviru regiona Zapadnog Balkana dogovore i potpišu sporazum memorandum između MEDEF-a i Komorskog investicionog foruma, koji okuplja sve komore ZB.


BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike