Predsednik: Ako napravimo nuklearni reaktor do 2035, spasili bismo zemlju po pitanju struje

08.04.2024

13:41

0

Vučić je zahvalio članovima Srpskog nuklearnog društva, osnovanog u Francuskoj, koji je postao deo Evropskog nuklearnog društva - Lidiji, Bogdanu i Luki

Predsednik: Ako napravimo nuklearni reaktor do 2035, spasili bismo zemlju po pitanju struje
Copyright Instagram_buducnostsrbijeav

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas, posle potpisivanja Memorandum o razumevanju između Vlade Srbije i Francuske elektroprivrede - EDF o uspostavljanju okvira za dugoročni dijalog u oblasti energetske tranzicije i niskougljenične tehnologije da ukoliko bismo uspeli da napravimo nuklearni reaktor u Srbiji do 2035. da bismo spasili zemlju po pitanju snabdevanja strujom.

 

 

Vučić je zahvalio članovima Srpskog nuklearnog društva, osnovanog u Francuskoj, koji je postao deo Evropskog nuklearnog društva - Lidiji, Bogdanu i Luki.

-Samo da zahvalim ovim našim mladim ljudima koji žive i rade u Francuskoj. Oni su stručnjaci za nuklearnu energiju i očekujem da naučim nešto od njih i bar dvoje od vas troje da se vrati u Srbiju što je moguće pre i hvala što ste ovde sa nama. Mnogo sam srećan - poručio im je Vučić.

On je istakao u razgovoru da ne možemo da imamo dovoljno struje od zelene energije i da će u budućnosti svi koji nešto proizvode strujom dobijenom iz uglja morati da plaćaju posebne dadžbine.

*-Moramo u godinama pred nama da radimo na korišćenju nuklearne energije, jer do tri godine traju pripreme, a sedam godina traje izgradnja, tako da pravljenje traje najmanje 10 godina. Sve da završimo i do 2035. godine, mi bismo time zemlju spasili, za sve što donosi i veštačka intelginecija i elektrifikacija mreže. Važno je da imamo i znanje o tome i zato imamo vas troje -  naveo je Vučić.

Dodao je da nije znao da Francuska ima čak 56 rekatora i da će sada uključiti 57. reaktor. Vučić je rekao da je Bogdan iz Kraljeva, Luka iz Bora, a Lidija iz Novog Sada.

-Daću sve od sebe da ih vratim što pre u Srbiju, samo da imate u vidu - platićemo ne malo, hoćemo da imam naše ljude za to - poručio je Vučić.

Dodao je da će ministar finansija Siniša Mali sa našim mladim stručnjacima videti kako država Srbija finansijski da pomogne Srpsko nuklearno društvo u Francuskoj.

-Ovi divni i pametni mladi ljudi su ponos Srbije i oduševljeni su inicijativom srpske države da se u budućnosti osloni na nuklearnu energiju, kao jedan od najčistijih izvora električne energije. Spremni su da pomognu svojim znanjem i razmišljaju o povratku u Srbiju. Ponosan i srećan zbog toga - napisao je Vučić nakon razgovora na instragramu.

Prethodno je predsednik Srbije govorio o svim temama o kojima je bilo ili će biti reči tokom posete Parizu.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike