Vučić se obratio iz Pariza: Važan dan za našu zemlju, nikada nisam ovakav doček doživeo u Francuskoj (VIDEO)

08.04.2024

11:49 >> 12:25

0

Vučič je danas dočekan sa vojnim počastima ispred Palate Invalida u Parizu

Vučić se obratio iz Pariza: Važan dan za našu zemlju, nikada nisam ovakav doček doživeo u Francuskoj (VIDEO)
Copyright Tanjug

- Danas je za našu zemlju važan dan, i kroz mnoge stvari to možete da vidite, kazao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom uključenja iz Francuske.

- Počeli smo sa važnim sastancima od suštinskog značaja za našu zemlju. Posle ceremonije i odavanja pošte srpskim borcima iz Prvog svetskog rata, imali smo sastanak sa predstavnicima sa kompanijom „Dassault”.

Pregovori nisu laki

On je izjavio da su tamo tekli dva dana ne laki pregovori.

-Ali želimo da završimo to večeras,  da bi ja i Makron večeras završili tehničke stvari. Još imamo jednu ili dve stvari koje nismo završili, ali nadam se da ćemo to u toku dana završiti. To bi značilo neuporedivo veću bezbendost i sigurnost za sve naše građane.Slede sastanci sa predstavnicima kompanije EDF. Sa njima ćemo razgovarati kako da dobijemo ekspertizu po brojnim pitanjima, da radimo zajednički u budućnosti oko hidro i nuklearnih elektrana.

- To su dugoročna ulaganja, morate čekati i po deceniju da se to vrati. Srbija nije parazitska zemlja, već ima svoju industriju koja raste. Investitori dolaze najviše, i zato je strašno važno da ovo obezbedimo. Potpisaćemo danas memorandum o razumevanju sa EDF-om, i verujem da ćemo mnogo uraditi sa njima. U današnjem svetu, kada ste u okruženju zemalja koje ne gledaju uvek blagonaklono na vas, morate gledati kako da radite razne stvari. Ako je nuklearna energija u pitanju, kako da nabavite nuklearno gorivo, to je samo deo, rekao je Vučić.

Tanjug
 

Dolaze i naši naučnici na razgovore

On je istakao da će na razgovore sa Francuskom Elektroprivredom doći i naši naučnici u Francuskoj za nuklearnu energiju i da ćemo ih pozvati da se vrate i pomognu Srbiji.

-Biću srećan da ih pozovemo i obezbedimo uslove za te stručnjake da se vrate i da takve kapacitete vratimo u zemlju, naveo je Vučić.

On je kazao da će biti potrebno svima puno struje koji hoće da razvijaju proizvodnju električnih vozila, veštačku inteligenciju i slično. 

"Nisam u stanju da komentarišem tupave komentare o nuklearnom otpadu... to je besmisleno", dodao je Vučić.

On je naglasio da se očekuju sastanci u Senatu, kao i razgovori delegacija, ali i večera sa predsednikom Makronom.

- Nakon toga ostajemo nasamo da pričamo o svim značajnim pitanjima, koja nisu samo bilateralna,već i geopolitičkog karaktera. Naša poseta se nastavlja sutra u prepodnevnim satima. On je jedan od najvažnijih svetskih lidera. Mi imamo važne teme iz sfere bilateralnih odnosa. Recimo, kako ćemo sa nekim bankama rešavati odnose i pitanja upravljanja projektima i prečišćavanjem voda. Mi to ne znamo, uložili smo stotine miliona. Treba nam neko ko zna time da upravlja. Mi ne kasnimo u izgradnji metroa. Zaista ćemo imati metro u Beogradu za četiri godine. A postavlja se pitanje onda ko će upravljati- naglasio je.

- Čak 80 odsto francuskih investicija na zapadnom Balkanu je u Srbiji. Verujem da će se ti brojevi povećavati u našu korist.

Inače, predsednik je istakao da doček kakav je danas imao nikad ni kao premijer, niti kao predsednik, u Francuskoj nije doživeo.

O sukobima u Gazi

- Mislim da će situacija, nadam se nekakvom dogovoru što se tiče Gaze, ali sam veliki skeptik po pitanju Ukrajine i onoga što će tamo da se zbiva. Verujem da će se ići u dalju eskalaciju, i nadam se nafta neće rapidno da skače jer to nema nikakvog smisla. Svaki novi sukob između Huta, Irana i Izraela, svaki udar na ruske rafinerije, povećava vam cenu nafte i to je ono što inflaciju čini iznad proseka.

- Trema tek dolazi, kad u Senatu završim razgovore, svi će ići da prošetaju, a ja ću da se zabijem u sobu i da pređem teme i razmislim o svakoj reči još jednom.

O kupovini skoro najskupljih aviona na svetu

- Veoma smo blizu dogovoru oko Rafala, znaćete kada potpišemo. Reč je o avionima koji su jedni od najskupljih na svetu. To su bolji i skuplji avioni od F-16,nisu baš kao F-35. Imaju najmoderniju opremu, po raketama, radarskim sistemima. Želeli bismo danas da kupimo američke, ruske, kineske. A ko može da nam dostavi to, mi nemamo more da imamo slobodan dotok robe. Šta je to što možemo da uzmemo, a pritom uzimamo najbolju robu na svetu.

- Mi bismo kupili još aviona i na nekim drugim mestima, nije nama problem u novc. Mi danas imamo skoro 4 milijarde evra na računu. Nije problem ni u javnom dugu, problem je što ne možemo da ih dovučemo u našu zemlju - kazao je Vučić.

Večeras svečani doček ispred Jelisejske palate

Ispred Jelisejske palate u 20 časova biće priređen svečani doček uz najviše državne počasti za predsednika Srbije.

Vučič je danas dočekan sa vojnim počastima ispred Palate Invalida u Parizu.

Predsednika Vučića su ispred Palate Invalida dočekali Frank Rister, ministar za spolјnu trgovinu, privlačenje investicija, frankofoniju i francuze u inostranstvu pri Ministarstvu za Evropu i spolјne poslove Francuske Republike i general Kristof Abad, vojni guverner Pariza.

Među glavnim temama, kako je ranije rekao s su evropske integracije, pitanje dijaloga Beograda i Prištine, ulazak takozvanog Kosova u Savet Evrope, jačanje bilateralne saradnje, EXPO-u 2027, IT sektor, vestačka inteligencija,poljoprivreda, namenska industrija i odbrana, kao i nuklearna energija.

Kada je reč o namenskoj industriji i odbrani, predsednik Vučić će o tome zasebno razgovarati sa Makronom, ali i sa francuskim ministrom odbrane Sebastijenom Lekornuom sa kojim će se sastati u utorak.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike