Ružičasta voda slična morskoj leči nekoliko bolesti, a cena smeštaja je 18 evra! Hit banja je pravi biser Vojvodine

07.04.2024

15:40

0

Ova destinacija je tokom pandemije koronavirusa postala sve popularnija, a njena glavna atrakcija, ružičasto jezero, privlači kako strane tako i domaće turiste

Ružičasta voda slična morskoj leči nekoliko bolesti, a cena smeštaja je 18 evra! Hit banja je pravi biser Vojvodine
Copyright Printscreen/YouTube/Marko Spasojevic

U skrovitom kutku između Bačke Topole i Subotice, nalazi se jedan od skrivenih dragulja Srbije - Pačir Banja. Ova destinacija je tokom pandemije koronavirusa postala sve popularnija, a njena glavna atrakcija, ružičasto jezero, privlači kako strane tako i domaće turiste. Smeštajne opcije su pristupačne, prilagođene svačijem budžetu, što je dodatni magnet za posetioce.

Pačir Banja je jedinstvena po svom ružičastom jezeru, koje zauzima površinu od 2.000 kvadratnih metara. Voda u jezeru poseduje lekovita svojstva i prepoznatljiva je po svojoj neobičnoj roze boji. Temperatura vode na površini doseže oko 72 stepena, dok se hlađenjem spušta na prijatnih 30-ak stepeni. Ova čudotvorna voda poznata je po svojoj sposobnosti da olakša mnoge zdravstvene tegobe, posebno kožne bolesti i reumatizam.

Pored jezera u banji postoje i dva zatvorena bazena, tako da je pogodna za odmaranje i zimi. Bazeni su u obliku malih jezera i njihova maksimalna dubina je 1,6 metara.

Kralj Korvin poklonio Pačir majci

Jedna od zanimljivosti koja se vezuje za ovu banju i selo Pačir je i to da se još početkom 15. veka se znalo za ovo naselje, a spominje se u jednoj od tadašnjih tapija o posedu. Kralj Matija Korvin je negde sredinom XV veka svojoj majci Jelisaveti Silađi, dao na poklon nekoliko sela: Bajmok, Napfen, Čontafejer, Budakutha i Pačir. Ovaj poklon je imao namenu da se sjaj dvora Jelisavete Silađi uveća. Zapis o ovom poklonu i dan danas postoji i baš taj zapis svedoči o postojanju naselja Pečir još u to doba.

Cene smeštaja u Banji Pačir

Cene smeštaja u Banji Pačir su vrlo povoljne. Kreću se od 18 evra, malo veći apartmani mogu se naći i za 30, dok su oni najluksuzniji do 70 evra.

Jedan apartman u Pačiru pronašli smo po ceni od 18 evra. Reč je o klimatizovanom apartmanu koji poseduje jedno kupatilo, trpezariju, opremljenu kuhinju, terasu i jednu spavaću sobu. Površina apartmana je 40 metara kvadratnih, dostupan je besplatan parking, a u blizini je i igralište za decu, piše Kuda na put.com.

U oglasima ponuđen je još jedan smeštaj po ceni od 27 evra u ovoj banji. Apartman je smešten u gradu Pačir. Ima jednu spavaću sobu, kao i kuhinju, dostupan je i besplatan parking.

Printscreen/YouTube/Marko Spasojevic
 

Još jedan objekat u neposrednoj blizini Pačir Banje ponuđen je po ceni od 46 evra za noć. Ovaj objekat je malo luksuzniji o čemu govori i cena. Sadrži kupatilo, trpezariju, potpuno opremljenu kuhinju, kao i dvorište. Još jedna pogodnost je i privatna parking, kao i igralište za decu.

Šta se sve leči u Pačir Banji?

Tokom prvobitnih analiza koje su se sprovodile na termalnoj vodi Pačira, ustanovljeno je da je koncentracija soli ove vode oko 21 gram po litru. Pačirsko jezero se ubraja u najslanije izvore vode u Panonskoj niziji, a ispred njega su samo izvori koji se nalaze u Erderlju u Transilvaniji.

Na osnovu balneoloških ispitivanja, kao i ispitivanja same pačirske vode, izveden je zaključak da je Pačir banja zajedno sa svojom vodom izuzetno pogodna za lečenje kožnih oboljenja, nekih vaskularnih bolesti, a i pogodna je za povrede mišića.

Sem toga, ova termalna voda blagotvorno deluje na psorijazu, tretiranje reumatskih oboljenja, a takođe i stanja nakon nekih povreda, kao i kod bolesti respiratornih organa. Lekovita voda ovog jezera ima temperaturu koja se kreće od 30 do 35 stepeni.

Printscreen/YouTube/Marko Spasojevic
 

Miris termalne vode Pačir Banje nije naročito prijatan s’ obzirom da miriše na jod i fenol, ali se i pored toga kupači relativno brzo naviknu na ovakav miris. Tome u mnogome doprinosi sam osećaj opuštenosti koji kupači imaju i koji mogu osetiti čak i kada je napolju hladno vreme, upravo zbog činjenice da je njena temperatura oko 30 stepeni. Najveća dubina Pačirskog jezera je oko 1,6 metara.

Termalna voda Pačir banje poseduje visoku koncentraciju natrijum hlorida, slana je i zbog toga podseća na morsku. Ova voda je pogodna i za inhalaciju, zbog čega Pačir banju posećuju i osobe sa respiratornim problemima. Osim toga što povoljno deluje na reumatska i dermatološka stanja, ima blagotvorno dejstvo i na probleme ginekološke i urološke prirode.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike