Ova banja je na dva sata od Beograda i hit je među našim turistima! Termalna voda do 39 stepeni leči nekoliko bolesti, a ovo su cene

16.09.2023

17:33

2

Banjski kompleks je otvoren 1964. godine, a sadrži preko 20 bazena otvorenog i zatvorenog tipa, kao i brojne saune i vodene parkove za decu

Ova banja je na dva sata od Beograda i hit je među našim turistima! Termalna voda do 39 stepeni leči nekoliko bolesti, a ovo su cene
banja Morahalom - Copyright Wikipedia

Uprkos bogatoj ponudi banjskih centara širom Srbije, Banja Sv. Eržebet u Morahalomu, Mađarska, privlači sve veći broj srpskih posetilaca. Ovo idilično mesto tik uz granicu sa Srbijom nudi termalne vode i spa programe koji su savršeni za porodične vikend-izlete. Za jednu noćenje potrebno je izdvojiti prosečno 50 evra.

Morahalom se nalazi na udaljenosti od 20 kilometara od Segedina i 15 kilometara od graničnog prelaza Horgoš. Beograd je udaljen malo više od dva i po sata vožnje. Grad je poznat po Banji Sv. Eržebet, koja privlači preko 500.000 posetilaca godišnje, a razvoj ovog lečilišta sa 4 zvezdice značajno je podržan sredstvima iz fondova Evropske unije.

Banjski kompleks je otvoren 1964. godine, a sadrži preko 20 bazena otvorenog i zatvorenog tipa, kao i brojne saune i vodene parkove za decu. Temperatura vode se kreće od 35 do 39 stepeni i tamnije je boje zbog svog mineralnog sastava.

Za boravak u samoj banji se kupuje ulaznica s kojom možete koristiti sve bazene i saune možete koristiti. Cena dnevne ulaznice za odrasle radnim danima je 4.200 forinti, što je oko 1.280 dinara. Za decu i penzionere cena je 3.800 forinti ili 1.158 dinara. Na zvaničnom sajtu Banje Sv. Eržebet se može naći detaljan cenovnik ulaznica.

Za posetu Banji Sv. Eržebet se često organizuju izleti koji koštaju već od oko 1.500 dinara, kako glasi jedna ponuda na internetu, a cena varira u zavisnosti od agencije i od toga iz kog grada u Srbiji krećete.

U Morahalomu se smeštaj može naći u nekom od renomiranih hotela i apartmana, ali kao što naš narod preferira, , prosečna cena noćenja u privatnom smeštaju je oko 50 evra ili 5.900 dinara.

Za 45 evra za noć, odnosno 5.310 dinara, može se iznajmiti apartman za dve osobe, koji je udaljen od centra 150 metara. Kako se navodi u opisu ponude na internetu, spavaća soba podrazumeva veliki bračni krevet, a ima i opremljenu kuhinju.

Dvokrevetnu sobu sa bračnim krevetom i balkonom, kako je naslovljena ponuda, turisti mogu iznajmiti za 42 evra za noć, ali je naglašeno da se mora platiti taksa u iznosu od 3 evra.

Nešto skuplji apartman koji "poseduje spavaću sobu, dnevni boravak, TV sa USB priključkom, potpuno opremljenu kuhinju, trpezariju i kupatilo" za dve osobe košta 60 evra. Kako je navedeno, pojedine jedinice imaju i terasu, a gostima je na raspolaganju i zajednička terasa za pušenje i besplatan parking. U blizini su brojni restorani i prodavnica.

 

 

Postoje i skuplji aranžmani od 80 ili 90 evra, u zavisnosti od stepena opremljenosti smeštaja, kao i "luks" varijante sa cenama preko 160 evra.

Termalna voda u Morahalomu

Vodu su u ovom mađarskom mestu pronašli 1960. godine, a potiče iz preostalih naslaga drevnog Panonskog mora. Jodova voda bogata mineralima je zvaničnu klasifikaciju termalna voda dobila je 1990. godine i iste godine je dobila ime Eržebet ili Elizabeta.

Pored ovog, u banji se nalazi još jedan bunar dubine 1.300 metara, koji je zvaničnu klasifikaciju dobio 2010. godine i zove se Arpad. Takođe ima visok sadržaj minerala, a temperatura joj ide 67,5 stepeni Celzijusa. Najnoviji izvori lekovite vode su Sveti Laslo i Matija Korvin.

Preporučeno vreme kupanja u ovoj "vodi kao za čaj", kako je često nazivaju, je oko 30-45 minuta, navodi se na sajtu banje u Morahalomu.

Šta se leči u Morahalomu?

Lekovite vode Eržebet i Arpad se zvanično preporučuju za lečenje oboljenja kičme, reume mišića i ginekoloških problema.

Još neke indikacije su: rehabilitacija i lečenje bolesti centralnog nervnog sistema i paralize, neuralgije, neuritis, zatim hronične bolesti kože, urološke bolesti, gastritis i druga oboljenja.

Ne preporučuje se za teške srčane bolesnike, kao i one sa tumorom, teškim oboljenjima centralnog nervnog sistema ili akutnim upalama u organizmu. Trudnoća je takođe kontraindikcija.

Morahalom važi za mirno mesto pogodno za lagane šetnje. U gradiću se može obići crkva Sv. Lasla, gradska biblioteka i Dom kulture.

Zanimljivu atrakciju u ovoj banji predstavlja Kuća lutaka, jedinstveni muzej koji čuva kolekciju starih lutaka sakupljanih tokom 40 godina.

Radionica štrudli je takođe jedna od preporuka jer tu možete probati najraznovrsnije vrste ovog slatkog specijaliteta. Čarda "Varda" je najpoznatije mesto na kojem možete probati čuvene mađarske specijalitete.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike