Operacija Betoven: Holanđani daju 2,5 milijardi evra da im ostane ASML

29.03.2024

09:19

0

Autor: R.B.

Holandska vlada saopštila je da planira da uloži popriličnu sumu kako bi proizvođač mašina za čipove ostao u Ajdhovenu

Operacija Betoven: Holanđani daju 2,5 milijardi evra da im ostane ASML
Ilustarcija - Copyright 24sedam/Danilo Krša

Holandski ministar ekonomije Miki Adriansens potvrdio je da Holandska vlada planira da uloži 2,5 milijardi evra u poboljšanje stanovanja, obrazovanja, transporta i električne mreže u okviru plana „Operacija Betoven“, koji bi trebalo da zadrži „ASML“ u Holandiji, piše Seebiz.

Kabinet je najavio i mere za smanjenje poreskog opterećenja, ne navodeći detalje. Sve ove mere rade se pod pretpostavkom da će „ASML“ nastaviti da investira i održava svoje pravno, fiskalno i fizičko sedište u Holandiji“, navodi se u saopštenju.

Vlada je odlučila da preduzme hitne mere nakon što je izvršni direktor najveće evropske tehnološke kompanije kritikovao njenu politiku, uključujući plan za ukidanje poreskih olakšica za visokokvalifikovane migrante.

„ASML“ je, takođe, optužio vladu da ne ulaže adekvatno u poboljšanje infrastrukture u tehnološkom čvorištu u Ajndhovenu u kojem se nalazi, uključujući auto-puteve, stambena naselja i električnu mrežu.

Kompanija je izrazila zadovoljstvo zbog vladine najave ulaganja, dodajući da i dalje radi na planovima za lokaciju poslovanja jer se razvija paralelno sa ostatkom sektora.
– Moramo da odlučimo gde ćemo rasti i da li da ostanemo – navodi u saopštenju „ASML“, firma bez čiej tehnologije ne može da opstane niti jedan zapadni proizvođač čipova a kojoj je politički zabranjen izvoz mašina na Istok (Kinu) za mašine koje prave čipove novijih generacija.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike