Predstavljene nove poštanske marke "EXPO BG 2027": Hoćemo da se predstavimo svetu u najboljem svetlu! (FOTO)

28.03.2024

13:22

0

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović je istakao da će od danas do 2027. godine širom zemlje i sveta putovati poštanske marke na kojima će pisati EXPO 2027

Predstavljene nove poštanske marke "EXPO BG 2027": Hoćemo da se predstavimo svetu u najboljem svetlu! (FOTO)
Copyright FOTO TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ (STF)

U PTT Muzeju danas su predstavljene nove redovne poštanske marke EXPO BG 2027, za period 2024-2027 koje bi trebalo da doprinesu promociji ove izložbe koja će se u Beogradu održati 2027. godine.

Ministar finansija Siniša Mali rekao je na promociji maraka da će se one nalaziti na skoro svim pošiljkama koje iz Srbije idu za inostranstvo, a kojih je više od milion godišnje, kao i na većini pošiljaka u domaćem saobraćaju kojih je takođe oko milion godišnje.

- Na markama je šest motiva koji su vezani za Međunarodnu izložbu EXPO 1967. godine u Kanadi. Želimo da EXPO 2027. bude pokazatelj onoga što Srbija ima da ponudi i hoćemo da se tada svetu predstavimo u najboljem svetlu i da sve aplikacije koje budemo pravili u vezi sa ovom izložbom budu najbolje na svetu - rekao je on.

FOTO TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ (STF)
Siniša Mali

Dodao je da su nove poštanske marke mali deo mozaika predstavljanja Srbije i da su one slika uspešne Srbije. Mali je istakao i da je zacrtan cilj prema kome bi prosečna plata u Srbiji u godini održavanja izložbe EXPO bila 1.400 evra, a bruto domaći proizvod 100 milijardi evra.

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović je istakao da će od danas do 2027. godine širom zemlje i sveta putovati poštanske marke na kojima će pisati EXPO 2027.

FOTO TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ (STF)
Mihailo Jovanović

- Ono što ja kao ministar informisanja i telekomunikacija mogu reći jeste da taj događaj mora da bude potpuno digitalan. Na njemu Srbiju moramo da predstavimo kao zemlju inovacija, informaciono komunikacionih tehnologija - rekao je on.

Dodao je da Srbija ulaže u razvoj Državnog data centra u Kragujevcu, u inovacioni ekosistem pa će do kraja godine biti završen kreativno inovativni multifunkcionalni centar "Ložionica" u Beogradu na vodi, a gradiće se i Inovacioni distrikt u Kragujevcu, tzv. Srpska Silicijumska dolina.

- Paralelno povezujemo naša sela na širokopojasni internet, radimo na uvođenju 5G mreže. Siguran sam da ćemo Srbiju na izložbi EXPO pokazati kao inovativnog, kreativnog i digitalnog lidera - istakao je Jovanović.

V.d. direktora Pošte Srbije Zoran Đorđević je istakao da su ove marke pratile najveću prezentaciju Jugoslavije na izložbi u Kanadi 1967. godine, a da bi sada trebalo da predstave Srbiju i naveo da su njihovi motivi vezani za digitalizaciju.

FOTO TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ (STF)
Zoran Đorđević

- Kroz poštansku marku ćemo promovisati našu zemlju, a na otvaranju ćemo imati posebnu markicu - rekao je on.

Dodao je da, kako bi se obezbedilo da redovne marke u naredne tri godine budu nepromenljive i pored mogućih izmena cena poštanskog saobraćaja u tom periodu, uvode se slovne oznake koje marke vezuju za usluge poštanskog saobraćaja, a ne nominalnu vrednost iskazanu u dinarima.

Autor maraka EXPO 1967. godine je čuveni hrvatski i jugoslovenski slikar Petar Jakelić, koji je Pošti Srbije omogućio besplatno korišćenje motiva maraka čiji je autor bio 1967.godine.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike