Srpska energetika na dlanu: Šta je sve predočeno MMF-u

15.03.2024

16:44

0

Na sastanku sa Misijom MMF-a resorna ministarka delegaciji predočila projekte koji se rade ili planiraju, kao i predstojeće reforme

Srpska energetika na dlanu: Šta je sve predočeno MMF-u
Ilustracija - Copyright Profimedia/Pixabay

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović razgovarala je danas sa Misijom međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koju predvodi šef misije Donal Mekgetigan, u okviru treće revizije stendbaj aranžmana sa Srbijom o najvažnijim kapitalnim investicijama, sprovođenju reformi u energetskom sektoru i merama za povećanje sigurnosti snabdevanja električnom energijom i energentima.

Kako se navodi u saopštenju ministarstva, kad je energetski sektor u Srbiji u pitanju u fokusu aktuelne revizije stendbaj aranžmana MMF-a su energetska sigurnost i bezbednost, zbog čega je na sastanku razgovarano o planiranim investicijama i diversifikaciji izvora i ruta snabdevanja energentima koje doprinose ostvarenju ovog cilja.

Ona je navela da se radi na stvaranju povoljnog ambijenta za privatne investicije, ali da bez značajnih ulaganja države nije realno da Srbija prati ciljeve dekarbonizacije na koje se obavezala Pariskim sporazumom i Sofijskom deklaracijom o Zelenoj agendi za Zapadni Balkan.

– Neophodno je i povećanje efikasnosti državnih energetskih preduzeća, koja moraju da vode računa o svojim operativnim troškovima, kako bi obezbedili održivo poslovanje, ali i o boljem planiranju i efikasnoj realizaciji investicija – rekla je ministarka.

Podsetila je da su Polaznim osnovama plana razvoja energetske infrastrukture, koje je Vlada Srbije usvojila prošle godine, definisani prioriteti u razvoju energetske infrastrukture, na čijoj realizaciji se već radi.

– Sproveli smo javni poziv za strateškog partnera za izgradnju samobalansiranih solarnih elektrana snage jednog gigavata (GW) i sada pregovaramo o komercijalnim uslovima sa izabranim konzorcijumom koji predvodi „Hjundai inženjering – kazala je ona.

TE Kostolac B3 uskoro na mreži, dogodine i vetropark

Đedović Handanović je najavila i da se očekuje da se novi blok Termoelektrane (TE) "Kostolac B3" uskoro nađe na mreži, a u prvoj polovini iduće godine će biti na mreži i prvi vetropark EPS-a u Kostolcu.

– Završava se i izgradnja postrojenja za odsumporavanje u „TENT A“, što je trenutno najveći ekološki projekat u termoelektranama u Evropi i treći najveći u svetu, koje će biti pušteno u rad u narednih nekoliko nedelja – rekla je ministarka.

Naglasila je da je ostvaren dobar napredak u pripremama za izgradnju reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica, koja je ključni projekat za balansiranje novih kapaciteta iz obnovljivih izvora energije (OIE), za koji se izrađuje prostorni plan i intenzivno vode razgovori o obezbeđivanju finansiranja.

– Među prioritetima je revitalizacija četiri postojeće hidroelektrane u okviru EPS, u koje planiramo da uložimo oko 400 miliona evra. Za projekat RHE Đerdap 3 završeni su hidrološka studija i Prethodna studija izvodljivosti, i na osnovu toga ćemo doneti odluku u kom obimu i fazama ćemo nastaviti ovaj projekat – rekla je Đedović Handanović.

Ona je navela da je Energetska zajednica označila Srbiju kao lidera energetskih reformi i u procesu dekarbonizacije, a da je Ministarstvo rudarstva i energetike označeno kao najuspešnije u sprovođenju obaveza u vezi sa procesom pristupnih pregovora za članstvo u EU u poslednjem objavljenom izveštaju o sprovođenju Nacionalnog programa za usvajanje pravnih tekovina EU.

– Prošle godine uspešno je sproveden prvi krug aukcija za tržišne premije, kojim je obezbeđeno novih 715 megavata iz vetra i solara. Na tim aukcijama postigli smo cene koje su niže od tržišne, a drugi krug aukcija ćemo sprovesti ove godine kad procenimo da je tržište spremno – navela je Đedović Handanović.

Prema njenim rečima, prošle godine završena je u roku izgradnja gasne interkonekcije Srbija-Bugarska, kojom se Srbija povezala sa izvorima gasa iz Azerbezbejdžana i iz LNG terminala u Grčkoj.

– Planiramo da nastavimo sa diversifikacijom u oblasti snabdevanja prirodnim gasom, a prioritet su gasne interkonekcije sa Severnom Makedonijom i Rumunijom. Najveći izazov sa projektima u oblasti gasa trenutno je limitirano obezbeđivanje finansiranja, zbog stava međunarodnih finansijskih institucija – rekla je resorna ministarka.

Govoreći o situaciju u energetskom sistemu, ona je naglasila da rezerve uglja na deponijama TE "Nikola Tesla" (TENT) A i B i TETO "Kostolac" trenutno iznose oko 2,2 miliona tona, kao i da su trenutne hidrološke rezerve dva puta veće u odnosu na septembar prošle godine i skoro 40 odsto veće u odnosu petogodišnji prosek.

Nastavak reforme EPS-a, nova metodolgoija cene i za gas

U saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike se navodi i da je jedna od tema razgovora sa misijom MMF bilo i reformisanje Elektroprivrede Srbije (EPS), gde je rečeno da je finansijska situacija te kompanije normalizovana u 2023. godini nakon stabilizacije tržišta električne energije i veoma povoljne hidrološke situacije.

– U prošloj godini, EPS je ostvario dobit od 114 milijardi dinara, što je istorijski finansijski rezultat. Pored poboljšane finansijske situacije i investicije su počele da se efikasnije realizuju, a insistiraćemo na još boljem planiranju i efikasnom sprovođenju investicija – rekla je Đedović Handanović.

Ona je istakla i da se u okviru plana restrukturisanja EPS-a, radi i na operativnom i finansijskom restrukturisanju, boljem upravljanju rizicima, kao i na unapređenju upravljanja ljudskim resursima, kako bi se omogućilo održivo poslovanje kompanije.

U saopštenju se naglašava da je na sastanku navedeno da je u izradi nova metodologija obračuna cena električne energije i gasa za privredu u saradnji sa „EPS-om“ i „Srbijagasom“ kako bi se sagledala unapređenja i stvorili preduslovi za fleksibilnost reagovanja u skladu sa tržišnim kretanjima.

– Formiranjem Republičke komisije za energetske mreže, u skladu sa poslednjim izmenama Zakona o energetici iz 2023, kao nezavisnog organa za kontrolu operatora prenosnog sistema električne energije i operatora transportnog sistema prirodnog gasa, u skladu sa evropskim propisima, čime je omogućena uspešna reforma gasnog sektora, koja će biti nastavljena i u ovoj godini – dodaje se u saopštenju.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike