Ne postavlja se pitanje ko je kralj tržišta švajcarskih satova

27.03.2024

15:00

1

Autor: R.B.

„Švajcarski sat“ i dalje je pojam preciznosti, veštine izrade i luksuza iako su iz digitalni u ovom prvom odavno pretekli. Kada je prodaja u pitanju, zna se ko drma tržištem

Ne postavlja se pitanje ko je kralj tržišta švajcarskih satova
Ilustracija - Copyright Pixabay

Imati na ruci švajcarski sat, po mogućstvu ručno rađen i sa gomilom „komplikacija“, i dalje je pitanje prestiža  i dobrog ličnog stila, bez obzira na današnju popularnost „pametnih satova“.

Švajcarski ručni satovi poznati su po preciznosti, prefinjenosti izrade i luksuzu materijala ali manje je poznato kakav je međusobni odnos na tržištu njihovih najpoznatijih brendova.

Prema podacima o tržišnom udelu, koje su dali „LuxeConsult“ i „Morgan Stanley“ a objedinio Visualcapitalist, od ukupno prodatih švajraskih staova u 2023. godini, tržišni kolač izgleda ovako:

Kao što je očigledno, dominira „Rolex“, sa prodajom vrednom 11,2 milijarde dolara. Iako je za široku janvost ovaj brend i ranije važio za „vrh“, prošle godine se prvi put desilo da ovoliko odmakne konkurentima kao što su „Cartier“ (3,5 milijardi) ili „Omega“ (2,9 milijardi dolara).

Ukupna industrija satova iz Švajcarske ostvarila je rekordnu prodaju od ukupno 30 milijardi dolara. Od toga je „Velika četvorka“ onih posebnih za poznavaoce -  „Rolex“, „Patek Philippe“, „Audemars Piguet“ i „Richard Mille“ – ostvarila zajednički udeo od gotovo 44%. Pre epidemije kovida to je bilo „samo“ 37%.

Ilustracija: 24sedam/G.M.Š.
Učešće brendova u vrednosti globalne prodaje švajcarskih satova

 

Ovom klubu odabranih deset brendova pridružio se nedavno i „Vacheron Constantin“, kao osmi brend koji je premašio milijardu franaka u godišnjoj prodaji sa naplaćenih 1,097 milijardi (1,23 milijarde dolara).

Naravno, većina ponude ovih velikana ne spada u “satove za obične smrtnike“, jer se njihova cena meri u desetinama hiljada franaka, dolara, evra. Ali, i tu kupaca ne manjka, jer tržište premijum satova, koji koštaju više od 25.000 franaka (oko 28.000 dolara) i koje čini samo 2,5% tržišta po broju prodatih satova, je podiglo vrednost ukupnog tržišta za 69% u 2023. godini.

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike