Skoro bez sumpora u vazduhu: Filter u TENT A gotov do kraja meseca, u TENT B „još malo“

25.03.2024

14:16

0

Radovi na ugradnji ppstrojenja za odsumporavanje dimnih gasova u termoelektrani „Nikola Tesla A“ biće završeni do kraja marta, najavila resorna ministarka

Skoro bez sumpora u vazduhu: Filter u TENT A gotov do kraja meseca, u TENT B „još malo“
Ilustracija - Copyright Pixabay

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović obišla je danas završne radove na gradilištu postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova u termoelektrani „Nikola Tesla A“. Ministarka je najavila da će radovi biti završeni do kraja marta, kao i da se u aprilu očekuje poseta delegacije Japana, koja je bila uključena u finansiranje projekta.

Emisija sumpor-dioksida će se, zahvaljujući ovom postrojenju, smanjiti za 10 do 15 puta.

–  Ovo je najveći ekološki projekat u Evropi i treći u svetu. Uloženo je oko 215 milona evra, Praškaste materije će biti u okviru evropskih standarda i naših zakona. Ovaj projekat ima izuzetan značaj za Obrenovac i okolinu, posebno Beograd – rekla je Đedović Handanović.

Ministarka je istakla da su u projektu učestvovala i dva srpska instituta - „Mihajlo Pupin“ i „Nikola Tesla“.

– Oni su uradili celu elektroniku i digitalizaciju, kao i kontrolu hardvera i softvera – naglasila je Đedović Handanović.

Radovi na TENT B „skoro pa gotovi“

Radovi na postrojenju za odsumporavnaje zu toku su i na drgfoj elektrani „TENT B“ gde je, prema rečima ministarke, završeno 70% radova.

– U toku sledeće godine trebalo bi da bude skroz kompletirano – proučila je ministarka.

Istakla je da će na taj način biti sprovedene sve ekološke mere u našim termoelektranama gde će se energija proizvoditi po najvišim standardima.

– Uspeli smo da u okviru postojeće termoelektrane koja datira od 70-ih godina sagradimo novo postrojenje. Ovim produžavamo ekološki vek termoelektrane – kazala je Đedović Handanović.

Ministarka je dodala da će dodatni prihodi doći i od nus proizvoda, kao što je gips.

Ministarka je u obilasku TENT-a A bila sa vršiocem dužnosti generalnog direktora EPS-a Dušanom Živkovićem, predsednikom opštine Obrenovac Milošem Stanojevićem i predstavnicima izvođača radova.

Projekat odsumporavanja u „TENT A“ sprovodi se uz finansijsku podršku Japanske agencije za međunarodnu saradnju, a izvođač je japanska kompanija „Micubiši“.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike