Radi se na izmeni metodologije za formiranje cene: Struja za privredu će pojeftiniti, za građane ostaje ista

17.03.2024

09:41

0

Nova metodologija stvoriće prostor da se prate kretanja na tržištu i to u oba smera

Radi se na izmeni metodologije za formiranje cene: Struja za privredu će pojeftiniti, za građane ostaje ista
Copyright Tanjug/Video

Struja za privredu će pojeftiniti, a cena za stanovništvo u narednom periodu će ostati ista, izjavio je u intervjuu za "Politiku" vršilac dužnosti generalnog direktora Elektroprivrede Srbije Dušan Živković.

On je rekao da se, kada je reč o ceni za privredu, sa Ministarstvom rudarstva i energetike intenzivno radi na izmeni metodologije kojom će se od 1. maja formirati cena električne energije za komercijalne kupce, odnosno privredu.

Prema njegovim rečima nova metodologija za formiranje cena za komercijalne kupce pružiće mnogo fleksibilnosti, jer će se izbeći drastične razlike u odnosu na tržište i u vreme niskih kao i u vreme visokih cena.

-Nova metodologija stvoriće prostor da se prate kretanja na tržištu i to u oba smera, i kod padova ali i kod skokova cena. Biće mnogo sigurniji i EPS i kupci, rekao je on.

Govoreći o izgradnji postrojenja za odsumporavanje u TENT-u rekao je da su radovi u samom finišu i dodao da je posle ispitivanja i rada prvog apsorbera, počelo ispitivanje i drugog a on će sredinom sledeće nedelje biti svakodnevno u radu.

-Paralelno gradimo i postrojenje za odsumporavanje dimnih gasova na blokovima B1 i B2, vredno oko 200 miliona evra. Ovo postrojenje omogućiće da se emisija sumpor-dioksida smanji oko 20 puta, naveo je Živković.

Kada je reč o prvom vetroparku EPS-a u Kostolcu rekao je da je prvi brod sa elisama za ovaj vetropark nedavno krenuo iz Kine, i da se iako su transportne rute produžene zbog rata sa piratima očekuje da vetropark u Kostolcu počne da radi u prvom kvartalu ove godine.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike