Olakšice za pčelare: Novi pravilnik za proizvođače meda u Srbiji od 1. maja

24.03.2024

09:09

0

Pčelari će od 1. maja biti oslobođeni ne samo proceduralnih i vremenskih, već i značajnih finansijskih obaveza

Olakšice za pčelare: Novi pravilnik za proizvođače meda u Srbiji od 1. maja
Copyright Pixabay

U Srbiji će se od 1. maja primenjivati pravilnik koji pčelare oslobađa plaćanja transportnih uverenja za selidbu pčela i naknade za izdavanje Uverenja o zdravstvenom stanju životinja u unutrašnjem prometu.

Takođe, ukida se i dezinfekcija vozila pre selidbe, saopštio je Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS). Kako se navodi, to će pčelarima doneti u proseku, po jednoj selidbi košnica uštedu od blizu 12.000 dinara, piše „Dnevnik“.

"Pčelari će od 1. maja biti oslobođeni ne samo proceduralnih i vremenskih, već i značajnih finansijskih obaveza", istakli su u SPOS-u.

Navode da se od 1. maja 2024. više neće plaćati pisanje transportnog uverenja koje sada košta 345 dinara, kao ni naknada za izdavanje Uverenja o zdravstvenom stanju životinja u unutrašnjem prometu koja košta najmanje 25 dinara po košnici u svakom smeru selidbe. Neće se naplaćivati ni dezinfekcija vozila pre selidbe od teritorijalno nadležne veterinarske stanice, a to trenutno košta od 1.035 do 1.265 dinara zavisno od vozila u jednom pravcu selidbe.

Ušteda po pčelinjaku skoro 12.000 dinara

To je, kako ističu, po trenutnom preporučenom cenovniku veterinarskih usluga Veterinarske komore Srbije, s tim što je ta cena za pčelare uvek veća za 50 odsto, jer se utovar košnica obavlja noću, a noćna tarifa je 50 odsto skuplja, još ako se selite nedeljom onda je 100 odsto skuplje za rad nedeljom. Dodaje se da se i izlaz veterinara na teren sada naplaćuje zakonskih 30 odsto cene litra benzina po kilometru.

Pixabay/BusinessHelper
 

 

"Ako znamo da prosečan pčelinjak u SPOS ima 70,6 košnica i neka bude da je prosečno udaljen od veterinarske stanice samo 15 kilometara, ukupna ušteda po prosečnom pčelaru SPOS-a po samo jednoj selidbi u oba pravca iznosi najmanje 11.585 dinara, jer smo računali da svih 70 košnica stane na jedan kamion, što je naravno uglavnom nemoguće, te su troškovi i znatno veći", navode u SPOS-u.

Naglašavaju i da ova ušteda praktično predstavlja još jedan vid subvencije države za pčelare, jer po prosečnom članu SPOS-a to iznosi dodatnih 164 dinara po košnici članova, a prosečan pčelinjak u SPOS broji 70,6 košnica.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Dnevnik.rs

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike