Amerikanci prepolovili ciljeve e-mobilnosti

21.03.2024

08:51

0

Nivo uvođenja električnih vozila u SAD smanjena na samo 35% do 2032. godine, odlučila Bajdenova administracija

Amerikanci prepolovili ciljeve e-mobilnosti
Električni automobil - Copyright Freepik

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena danas je smanjila ciljeve za nivo uvođenja električnih vozila u SAD sa 67% do 2032. godine na samo 35%, nakon reakcija industrijskog sektora i automobilskih radnika u državi Mičigen.

Agencija za zaštitu životne sredine SAD (The Environmental Protection Agency - EPA) usvojila je tehnološko neutralnu šemu koja omogućava proizvođačima automobila mnogo više slobode u ispunjavanju standarda emisije gasova, preneo je Rojters.

Medij navodi da se mnogi ekolozi protive toj meri koja odlaže prelaz na električna vozila.

Agencija je takođe prihvatila napredne benzinske tehnologije za uštedu goriva, kao što su turbo punjenje, lakša vozila ili sistemi za paljenje "stop-start".

Administrator EPA Majkl Regan rekao je da će nova pravila ipak postići isto smanjenje emisije gasova staklene bašte, kao i originalni predlog agencije koji je podrazumevao daleko agresivniju tranziciju na električna vozila.

– Naše konačno pravilo donosi isto, ako ne i veće smanjenje zagađenja – rekao je on.

Istakao je da su standardi napravljeni tako da budu tehnološki neutralni i proizvođačima dali fleksibilnost da izaberu kombinaciju tehnologija za kontrolu zagađenja, koja je najprikladnija za njihove potrošače.

EPA je ipak priznala da novo pravilo smanjuje emisije gasova za 49% do 2032. u odnosu na nivoe iz 2026. u poređenju sa 56% prema predlogu prošle godine.

Medij navodi da i za Bajdena i za njegovog republikanskog rivala, Donalda Trampa, put do Bele kuće ide preko Mičigena i drugih industrijskih država, kao što su Viskonsin i Pensilvanija, gde radnici strahuju da e-mobilnost, odnosno tranzicija na električna vozila ugrožava radna mesta.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike