Mercedes brani Kineze: Smanjite im carine na elektromobile

12.03.2024

13:59

0

Iz nemačkog automobilskog giganta traže ne da se povećaju već smanje carine na električna vozila iz zemlje najvećeg evropskog konkurenta

Mercedes brani Kineze: Smanjite im carine na elektromobile
Sajam automobila - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Šef nemačkog automobilskog giganta „Mercedes-Benca“, Ola Kelenius, pozvao je Evropsku uniju da snizi carine na uvoz električnih vozila (EV) iz Kine pošto smatra da bi povećana konkurencija podstakla evropske proizvođače da prave bolje automobile.

– Ne povećavajte carine. Mislim da treba ići u suprotnom pravcu i smanjiti postojeće carine. To je tržišna ekonomija, protekcionizam ide u pogrešnom pravcu – izjavio je Kelenius za „Fajnenšel tajms“ (FT).

Kineske kompanije koje žele da izvoze u Evropu bile su prirodna posledica konkurencije, njima se treba suprotstaviti "boljim proizvodom, boljom tehnologijom i većom agilnošću", smatra šef Mercedes-Benca.

Evropska komisija razmatra povećanje uvoznih carina na električna vozila iz Kine, a u toku je istraga o subvencijama Pekinga za kinesku automobilsku industriju.

Ovome su se usprotivili i iz drugih automobilskih konglomeracija, poput „Stelantisa“ (Fijat, PSA grupa…) koje će sa kineskim proizvođačima zajednički raditi i prodavati e-automobile.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike