"Džeruzalem post" o poslovnim potencijalima Srbije: EXPO 2027 fascinantna prilika! (FOTO)

09.03.2024

18:59

0

U tekstu se podseća da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio da vlada planira tokom 2024-2027. godine da uloži u različite sektore 17,8 milijardi evra

"Džeruzalem post" o poslovnim potencijalima Srbije: EXPO 2027 fascinantna prilika! (FOTO)
Copyright Ministarstvo finansija/Printscreen

Već decenijama vodeći izraelski investitori u oblasti nekretnina i obnovljivih izvora energije identifikuju poslovni potencijal Srbije. Jedinstvena i fascinantna prilika, u svetlu napred pomenutog napretka, jeste izbor Beograda, za domaćina Expo 2027.godine.Srbija je izabrana na međunarodnom forumu glasovima zemalja širom sveta.

Ovo se navodi u vodećem izraelskom listu "Džeruzalem post" u  tekstu  "Izraelske inovacije dobrodošle na beogradski Expo 2027", čiji su autori Aleksandar Nikolić, počasni konzul Republike Srbije u Izraelu i Šaj Bazak, bivši generalni konzul Izraela u SAD i konsultant javne diplomatije i biznisa.

Printscreen
 

Srbija je , kako se dalje navodi u pomenutom tekstu, najnaseljenija država Zapadnog Balkana, koja je prešla dug put od faze ekonomske rehabilitacije do one ubrzanog razvoja.Takođe, postala je destinacija za investicione kompanije iz Evrope, Severne Amerike i Dalekog istoka.

U tekstu se podseća da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio da vlada planira  tokom 2024-2027. godine da uloži u različite sektore 17,8 milijardi evra, kako bi bila spremna za ovaj veliki događaj i posetu tri miliona učesnika.

Foto:Vojvodinauzivo.rs
 

Predsednik je,takođe, najavio da će za kompleks Beograd Expo 2027. biti potrebno da se izgradi 1.500 stanova, Nacionalni stadion, kao i stadion za plivanje i sportove na vodi, brza pruga od beogradskog aerodroma do izložbenog prostora, pristanište na reci Savi koje će služiti za prevoz, ali i sam Expo kompleks, u kome će biti smešten novi sajam.

- Jedan od ekosistema po kome je Izrael posebno poznat u Srbiji su sportske inovacije.Izraelske kompanije, kao što je HYPE and Colosseum već su izgradile široku mrežu partnera u Srbiji, kao što je Privredna komora Srbije i naučno-tehnološki parkovi u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Čačku.

U tekstu "Džeruzalem posta" navodi se da Srbija ima i odličnu reputaciju u oblasti sporta, sa globalno poznatim asovima poput tenisera Novaka Đokovića i košarkaša Nikole Jokića, uz dugačku listu šampiona u gotovo svim sportovima, kao i da će beogradski Expo 2027. iznedriti izuzetne mogućnosti saradnje Srbije i Izraela.

Ministarstvo finansija
 

"Džeruzalem post“ podseća i da se prijateljski odnosi između Republike Srbije i Države Izrael ogledaju se u aktuelnim tragičnim ratnim danima i u činjenici da košarkaški klubovi Makabi i Hapoel iz Tel-Aviva, kao i jerusalimski Hapoel, svoje evropske utakmice, kao domaćini, igraju upravo u Beogradu.

- Nedavni razgovori predsednika Vučića, dokazanog protivnika revizije istorije i antisemitizma širom Evrope, sa predsednikom Isakom Hercogom i premijerom Benjaminom Netanjahuom, kao i poseta Beogradu visoke delegacije AIPAC-a, na čelu sa njegovim predsednikom Majklom Tučinom, potvrđuju obostrano razumevanja između dva naroda - navode autori teksta "Izraelske inovacije dobrodošle na beogradski Expo 2027".

Zaključuju da će  bliska saradnja na projektima poput kampusa BIO4, jedinstvenog multidisciplinarnog projekta koji će omogućiti da Beograd postane renomiran i priznat bioekonomski centar u Evropi, te planirana izložba Muzeja Nikole Tesle iz Beograda u Muzeju nauke Blumfild u Jerusalimu i konačno, izložba Expo 2027. u Beogradu, biti  prirodni nastavak i unapređenje još raznovrsnije i saradnje dve zemlje.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike