Vesić: Ove godine ulažemo milijardu evra u infrastrukturu - biće završeno 166 kilometara puteva i 108 kilometara brze pruge!

05.03.2024

16:48

0

Ministar je najavio da će u novembru početi izgradnja auto-puta "Karađorđe"

Vesić: Ove godine ulažemo milijardu evra u infrastrukturu - biće završeno 166 kilometara puteva i 108 kilometara brze pruge!
Goran Vesić - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

Ove godine će biti uloženo više od milijardu evra u infrastrukturu Srbije, što pokazuje da je razvoj infrastrukture jedan od prioriteta Vlade, rekao je danas na Kopaoniku ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

On je najavio da će ove godine biti završeno 166 kilometara puteva.

- Završićemo 54 kilometara brze saobraćajnice od Šapca do Loznice, završićemo 46 kilometara Moravskog koridora, završićemo 23 kilometara autoputa Beograd-Niš do Požarevca, završiće se do oktobra meseca do Požege, tako da ćemo od Požege krenuti da gradimo dva nova puta, put prema Kotromanu i radićemo autoput prema Crnoj Gori - rekao je ministar.

TANJUG/INFRASTRUKTURA ŽELEZNICE SRBIJE/ ALEKSA RISTIĆ
 

Takođe, najavio je da će u novembru početi izgradnja auto-puta "Karađorđe".

- To je prvi deo, od Malog Požarevca do Mladenovca, Orašca, Aranđelovca. Tako ćemo vezati "Miloš Veliki" i auto-put "Beograd-Niš", a pored toga ćemo završiti deonicu Sremska Rača-Kuzmin, što je deo autoputa Beograd-Sarajevo - rekao je Vesić.

On ističe da će ove godine biti završeno i novih 108 kilometara brze pruge.

- Već u julu biće završena pruga između Subotice i Novog Sada. U decembru ćemo imati vezu između Beograda i Subotice, sa tom brzom prugom imaćemo ukupno 184 kilometara brze pruge kroz Srbiju. 2025. godine krećemo da gradimo i prugu prema Nišu - istakao je ministar.

Vesić je naglasio da je učešće građevinarstva u BDP-u povećeno na 5,5 odsto. On je podsetio da je 2013. godine bio tri odsto.

Tanjug/Jadranka Ilić
 

Vesić je istakao i da se nada da bi naši građani do početka leta mogli da putuju jednim tagom ne samo kroz Severnu Makedoniju, već i kroz Grčku.

- Mi smo napravili radnu grupu i napravili smo dinamiku u kojoj treba da bude sve završeno do početka juna. Ako bude sve kako treba, mi ćemo do juna meseca imati zajedničku putarinu između Srbije i Grčke. To znači da oko 10.000 srpskih automobila koje na dnevnom nivou uđu u Grčku, više neće morati da kupuju tagove, već će srpski tag koristiti kako kroz Severnu Makedoniju, tako i kroz Grčku. Naravno i grčki automobili će moći da koriste svoj tag u Srbiji - poručio je Vesić.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike