Konačno rast: Sektor usluga u evrozoni se vratio „u plus“, ali...

05.03.2024

11:57

0

Indeks menadžera nabavki (PMI) u sektoru usluga porastao sa januarskih 48,4 poena na 50,2 poena, međutim Nemačka i dalje zaostaje

Konačno rast: Sektor usluga u evrozoni se vratio „u plus“, ali...
Copyright Profimedia

Sektor usluga u evrozoni se u februaru vratio rastu nakon sedam meseci, objavio je danas „Markit ekonomiks“, pošto je indeks menadžera nabavki (PMI) u sektoru usluga porastao sa januarskih 48,4 poena na 50,2 poena.

Kako se navodi na sajtu kompanije „S&P Global“, potražnja u sektoru usluga se stabilizovala, a stopa otvaranja novih radnih mesta je najveća za osam meseci. Optimizam firmi u sektoru usluga u evrozoni povodom razvoja poslovanja u narednih 12 meseci je najveći u poslednjih godinu dana.

– Ekonomska snaga u sektoru usluga evrozone potiče pre svega sa juga. U Španiji je zabeležen šest uzastopni mesečni rast aktivnosti u uslugama, u Italiji drugi uzastopni mesec ekspanzije, dok je u Nemačkoj i Francuskoj ponovo zabeležena kontrakcija – rekao je glavni ekonomista „Hamburške komercijalne banke“, Sajrus de la Rubia.

U sve četiri pomenute najsnažnije ekonomije evrozone je prisutan rast tempa zapošljavanja koji ukazuje na dalji oporavak sektora usluga. Evropska centralna banka (ECB) će 7. marta doneti odluku o kamatnim stopama, a Sajrus de la Rubia upozorava na moguću spiralu rasta plata i cena i stagflaciju u slučaju da kamatne stope budu prerano snižene.

PMI u uslugama je parametar koji se koristi kao indikator ekonomske aktivnosti u sektoru usluga. Rezultat ispod 50 poena pokazuje da se sektor usluga nalazi u stanju kontrakcije, odnosno pada aktivnosti, dok rezultat iznad 50 ukazuje na ekspanziju, to jest rast aktivnosti u sektoru usluga.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike