Ograničene cene brašna: Uredba o ograničenju visine cena brašna T-400 i T-500 danas stupa na snagu!

01.03.2024

07:20

0

Uredbu je 23. februara potpisala premijerka Srbije Ana Brnabić, a važi do 31. maja ove godine

Ograničene cene brašna: Uredba o ograničenju visine cena brašna T-400 i T-500 danas stupa na snagu!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Uredba o ograničenju visine cena brašna tip T-400 glatko i pet kilograma brašna tip T-500, a propisano je i da trgovac na malo potrošaču u pojedinačnoj kupovini može da proda maksimalno po pet kilograma oba tipa. 

Trgovci na malo koji prodaju prehrambene proizvode obavezni su da u strukturi dnevne ponude svih vrsta brašna tip T-400 glatko imaju najmanje jednu robnu marku brašna tip T-400 glatko, u pakovanjima do jednog kilograma, uključujući jedan kilogram, čija maksimalna maloprodajna cena ne sme prelaziti 54,99 dinara po kilogramu.

Maksimalna proizvođačka cena ovog brašna ne sme prelaziti 45,00 dinara po kilogramu.

Po cenama navedenim u ovoj uredbi, proizvođači moraju isporučivati trgovcima na malo najmanje 50 odsto isporučenih količina na mesečnom nivou u odnosu na isti period prethodne godine.

Za kršenje Uredbe propisane su novčane kazne za pravna lica i preduzetnike i to od 5.000 do 2.000.000 dinara, a može se izreći i zaštitna mera zabrana vršenja određene delatnosti u trajanju od šest meseci do jedne godine.

Kako je navedeno u dokumentu ove Uredbe o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica, donosi se u cilju sprečavanja i otklanjanja štetnih posledica poremećaja na tržištu u pogledu snabdevanja, ograničavaju proizvođačke cene i cene u trgovini na veliko i malo osnovnih životnih namirnica.

Uredbu je 23. februara potpisala premijerka Srbije Ana Brnabić, a važi do 31. maja ove godine.

Bonus video:


 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike