BDP lani porastao 2,5%, industrija u januaru gotovo 7%

29.02.2024

13:21

0

Autor: R.B.

Realni rast BDP Srbije u četvrtom kvartalu 2023. bio je 3,8% međugodišnje a januarsku industrijsku proizvodnju povukla najviše energetika

BDP lani porastao 2,5%, industrija u januaru gotovo 7%
Ilustracija - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

Bruto domaći proizvod (BDP) Srbije u četvrtom kvartalu 2023. godine realno je bio za 3,8% veći u odnosu na isti period prethodne godine i 0,9% u odnosu na treći kvartal. S tim rastom cela godina se završila sa realnim rastom od 2,5%, saopštio je danas Republički zavod za statistiku.

Gledano po delatnostima, u četvrtom kvartalu 2023. godine, u odnosu na isti period prethodne godine, značajan realni rast zabeležen je u sektoru poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, 7,7%, sektoru trgovine na veliko i malo i popravke motornih vozila, saobraćaja i skladištenja i usluga smeštaja i ishrane, 3,4% i sektoru građevinarstva, 7,4%.

Izdaci za finalnu potrošnju domaćinstava bili su veći 2,5%, izdaci za finalnu potrošnju neprofitnih institucija koje pružaju usluge domaćinstvima (NPID) 3,4%, izdaci za finalnu potrošnju države 5,9%, bruto investicije u osnovna sredstva 5,2%, izvoz robe i usluga 0,3% i uvoz robe i usluga 4,2%.

Energetika vraća industriju u plus

Zvanična statistika objavila je danas i podatke o industrijskoj proizvodnji. U januaru je ona bila veća 6,9% međugodišnje.

Ovako solidan rast povukao je energetski sektor jer je u snabdevanju električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija rast bio 11,7%.
U sektoru prerađivačke industrije povećanje je 6,7%, u sektoru Rudarstvo proizvodnja je pala 1,1%.

Desezonirani indeks industrijske proizvodnje za januar 2024. u odnosu na decembar 2023. godine pokazuje da je za industriju ukupno ostvaren rast industrijske proizvodnje od 0,1% i da je za Prerađivačku industriju ostvaren pad od 1,3%.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike