Prvog dana Sajma turizma gužve: Popusti do 45 odsto!

22.02.2024

18:44

0

Posetioce na sajam svakako privlače i tradicionalni sajamski popusti koji nisu izostali ni ove godine

Prvog dana Sajma turizma gužve: Popusti do 45 odsto!
Sajam turizma u Beogradu - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Međunarodni sajam turizma u Beogradu koji je od jutros otvoren za posetioce na jednom mestu turistima pruža raznoliku ponudu za odmor, od etno-sela i banja u Srbiji i u regionu do egzotičnih destinacija, kao što su one u dalekoj Indoneziji, Kubi, na Sao Tome i Principe.

Sudeći po gužvi koja je brzo po otvaranju zavladala u halama 1, 1A i 4 interesovanje domaćih turista za putovanja je ogromno, kao i turističkih zemalja da se predstave na ovoj najvećoj smotri turizma u jugoistočnoj Evropi.

Posetioce na sajam svakako privlače i tradicionalni sajamski popusti koji nisu izostali ni ove godine, a uglavnom se kreću od od pet do 15 odsto, mada kako tvrde turistički poslenici ima i popusta većih od 45 odsto.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Kada je reč o cenama aranžmana, direktor Asocijacije turističkih agencija Srbije Aleksandar Seničić za Tanjug je rekao da su one nešto veće nego prošle godine, između 10 i 15 odsto, a kod čarter aranžmana za 15 do 20 odsto.

- Popusti koji se daju su prilika da se to poskupljenje manje oseti, a važno je znati i da oni koji ne dođu na sajam mogu da iskoriste popuste koje agencije daju i da mogu da ih ostvare u agencijama - rekao je on.

Sami posetioci sa kojima smo razgovarali priznaju da su ih popusti koje očekuju doveli na sajam, na to su, kažu, navikli godinama a ova dobra poslovna praksa nije izostala ni ove godine.

- Gledamo razne aranžmane, posebno one u Grčkoj i Turskoj. Ipak, najradije bismo išli u Sitoniju. I za nju ima popusta, kreću se od pet do 10 odsto. Lane smo ovde našli mesto gde ćemo letovati, nadam se da ćemo i ove godine - rekao je jedan sredovečni gospodin koji je na sajam u potrazi za destinacijom za letovanje došao sa suprugom.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Turističke organizacije iz Srbije sa svojom ponudom u vidu banja, etno sela, gradskih i ostalih sadržaja smeštene su u hali 4 Beogradskog sajma, gde je i štand Kancelarije za Kosovo i Metohiju, na kome se predstavljaju opštine i južno i severno od Ibra.

Svoju ponudu danas je predstavila Kosovska Mitrovica, a portparol ove opštine Smiljana Despotović Vuletić za Tanjug je rekla da predstavljati Kosovsku Mitrovicu znači predstaviti njenu dušu, tradiciju i istoriju, a to je najbolje osetiti posetom znamenitostima kao što su Spomenik palim borcima i spomenik Knezu Lazara, Trgu kneza Lazara, Hramu svetog Dimitrija. Na sajmu se predstavlja i Republika Srpska, a ovaj nastup prema rečima rukovodioca Sektora za promociju turizma Turističke organizacije RS Marka Radića za RS mnogo znači i očekivanja su velika jer su gosti iz Srbije najbrojniji posetioci u Republici Srpskoj.

- Lane je bilo 200.000 dolazaka, ove godine očekujemo 10 do 20 odsto više. Ovde predstavljamo našu tradiciju, običaje, kulturu i sve što je identitet srpskog naroda u RS, a to su banje, planinski kompleksi, pešačke i biciklističke staze, jezera, sadržaji na vodi - rekao je on za Tanjug. ,

Što se cena tiče, kaže da su one još lane povećane za 10 do 20 odsto, ali da je Republika Srpska i dalje cenovno dostupna za goste iz Srbije.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

A njih su, naveo je on, dve vrste, jedna su grupe koje dovode agencije, dolaze autobusima i posećuju više gradova, a druga su porodice koje u RS borave između tri i pet dana.

Nastup na Međunarodnom sajmu turizma mnogo znači i za Nacionalnu turističku organizaciju Crne Gore (NTOCG), a njena direktorka Ana Marković Tripković za Tanjug je rekla da je poseban izazov svake godine biti nov na ovom najznačajnijem sajmu turizma u regionu.

- Naše turističke organizacije koje ovde nastupaju su se potrudile da svaka od njih ima poneki novitet koji bi iznenadio goste iz Srbije. Mi smo za njih tradicionalno najprepoznatljiviji po primorju i najviše dolaze tamo, ali smatram da bi trebalo da istraže i ostale delove Crne Gore, gde pre svega mislim na seoska domaćinstva kojih je iz godine u godinu sve više - istakla je ona.

Kao posebnu atrakciju navela je i žičaru koja povezuje primorje sa zeleđem odnosno Kotor sa Lovćenom i kojom se za malo više od 10 minuta sa nula metara nadmorske visine penje na 1.300 metara.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

 

Prema njenim rečima, turistička privreda je za turiste iz Srbije pripremila posebne povoljnosti kao što su specijalni sajamski popusti od oko 15 odsto, za sve rezervacije koje se naprave za vreme trajanja sajma.

Tako je strateški partner NTO CG, nacionalni avio-prevoznik Air Montenegro pripremio specijalnu cenu povratne karte tokom trajanja sajma, po ceni od 99 evra iz Beograda ka Podgorici i Tivtu, koje se mogu iskoristiti za putovanja do 26. oktobra.

Hotelska grupa Budvanska rivijera, NTO CG je za posetioce sajma obezbedila specijalnu promo ponudu koja važi do 29. oktobra za nekoliko hotela, a posebna ponuda obuhvata specijalne popuste za decu uzrasta do 12 godina.

I drugi primorski gradovi su, istakla je ona, pripremili popuste od oko 20 odsto na rani buking, odnosno rezervacije do 29. februara.

Međunarodni sajam turizma traje do nedelje, 25. februara.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike