Počeo poslovni spsko-grčki forum: Prisustvuju Vučić i Micotakis (FOTO)

12.02.2024

12:17 >> 12:46

0

Srbija je lane u robnoj razmeni sa Grčkom zabeležila deficit od 194,3 miliona evra a pokrivenost uvoza izvozom je iznosila 60,6 procenata

Počeo poslovni spsko-grčki forum: Prisustvuju Vučić i Micotakis (FOTO)
Vučić i Micotakis - Copyright FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ nr

Srpsko-grčki poslovni forum počeo je u Palati Srbija u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Vlade Grčke Kirijakosa Micotakisa, a otvarajući forum predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež je rekao da na skupu prisustvuje oko 360 biznismena.

FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ nr
 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naglasio da Srbiju sa Grčkom povezuju emocije i istinsko prijateljstvo i da Srbi vole Grčku. Naglasio je da treba imati racionalnan pristup u našim odnosima u budućnosti i izrazio uverenje da zajednički može da se uradi mnogo toga.

- Moraćemo da radimo više i da se borimo za svaku i grčku i srpsku kompaniju, da se borimo i za naš ulazak na grčko tržište u različitim oblastima, ali da privlačimo što je moguće više grčkih kompanija ovde. Ja sam zato ne slučajno zamolio premijera Micotakisa danas, iako znam da je to pitanje tržišnog poslovanja, da zamoli i grčke finansijske institucije, posebno grčke banke, da ponovo pokažu interes za srpsko tržište, jer je danas Srbija drugačija - naglasio je Vučić.

Takođe, istakao je da je Srbija ranije imala problem sa NPL-ovima, to jest problematičnim kreditima sa grčkim bankama od čak oko 30 odsto.

- Ta vremena su davno iza nas, davno prošla, imajući u vidu značaj i mogućnost grčkog investiranja u Srbiju, bilo bi veoma važno kada bismo imali dodatne finansijske institucije koje bi mogle to da podrže. Mi ćemo da garantujemo punu i pravnu i političku i svaku drugu sigurnost, uvereni smo da finansijski podaci stanja javnih finansija Srbije dovoljno snažno govore o našem trajnom opredeljenju, da to ostane tako dovoljno snažno - naveo je Vučić.

Tanjug/Strahinja Aćimović
 

Želim da kažem svim predstavnicima grčkih kompanija - dobrodošli ste u Srbiju, poručio je Vučić.

- Ovo što smo mi predvideli da radimo, to se neće završiti 2027. To će biti samo jedan zamajac. Samo jedan zamajac gde će apetiti postojati sve veći. Kada izgradimo jedan auto-put, uvek bismo počinjali nova dva. Kada izgradimo pet, uvek počinjemo novih deset. Tome nema kraja - rekao je Vučić.

Forum je organizovala Privredna komora Srbije uz podršku Ambasade Grčke u Beogradu a prisustvuju predstavnici više od 200 kompanija, od čega je srpskih 125 a grčkih 76.

U privrednoj delegaciji Grčke preovlađuju kompanije iz energetike, građevinarstva, prerađivačke industrije ali i nekretnina i bankarskog sektora.

FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ nr
 

Na panel sesiji koja je planirana posle plenarnog dela više ministara u Vladi Srbije predstaviće razvojne projekte naše zemlje. 

Prošlogodišnja spoljnotrgovinska razmena dvaju zemalja, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, iznosila je 792,3 miliona evra.

 

Uvoz je iznosio 493,3 miliona evra i bio je manji za 2,4 odsto u odnosu na prethodnu godinu, dok je izvoz iznosio 299 miliona evra i bio veći za 5,7 odsto nego godinu dana ranije.

Srbija je lane u robnoj razmeni sa Grčkom zabeležila deficit od 194,3 miliona evra a pokrivenost uvoza izvozom je iznosila 60,6 procenata.

Bonus video:

 

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike