Pančevački most odlazi u istoriju: Dobijena "zelena dozvola" za izgradnju mosta na Dunavu kod Ade Huje

13.01.2024

11:39

0

Ukupna dužina novog mosta sa šest traka u oba pravca, kao i biciklističkom i stazom za pešake, biće 3.498 metara, a širina 32,5 metara

Pančevački most odlazi u istoriju: Dobijena "zelena dozvola" za izgradnju mosta na Dunavu kod Ade Huje
Pančevački most - Copyright 24sedam/Nenad Vujanović

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture (MGSI) Goran Vesić izjavio je da je Ministarstvo zaštite životne sredine dalo saglasnost na Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu projekta - izgradnja mosta preko Dunava kod Ade Huje, sa pristupnim petljama i delom Višnjičke ulice.

- Tako smo dobili zelenu dozvolu za izgradnju ovog mosta tako da će MGSI izdati građevinsku dozvolu za treći beogradski most na Dunavu - kazao je on za Tanjug.

Tanjug/Strahinja Aćimović
 

 

Vesić je rekao da će ovaj most, kao i skoro sve velike infrastrukturne projekte u Beogradu, graditi Vlada Srbije. 

On je dodao da most mora da bude završen pre završetka izgradnje auto-puta Beograd - Zrenjanin kako bi sav saobraćaj koji dolazi sa tog puta preko Dunava prelazio novim mostom, a ne preko Pančevačkog mosta koji je i sada preopterećen.

Ministar je objasnio da će se graditi i pristupne saobraćajnice od novog mosta kod Ade Huje do petlje Lasta i da će se tako povezati leva obala Dunava odnosno auto-put Beograd - Zrenjanin - Novi Sad sa autoputem E-75 odnosno Beograd - Niš.

Lokacija novog mosta planirana je na 2,6 km nizvodno Dunavom od Pančevačkog mosta. Ukupna dužina mosta sa šest traka u oba pravca, kao i biciklističkom i stazom za pešake, biće 3.498 metara, a širina 32,5 metara.

Vesić je rekao i da se izgradnjom Mosta kod Ade Huje kao i povezivanjem sa auto-putem steći uslovi da grad Beograd "ako želi izgradi pre više decenija planiranu unutrašnju obilaznicu oko Beograda". 

Predviđeno je da ona polazi od Mosta na Adi, oko Topčiderskog parka, zatim Bulevarom Patrijarha Pavla, Pere Velimirovića, kroz Borsku, Crnotravsku, Save Maškovića, do petlje Lasta prema Malom Mokrom Lugu, iza Mirijeva, do mosta na Adi Huji.

On je dodao da Vlada Srbije neće raditi taj deo unutrašnje obilaznice već samo do auto-puta Beograd - Niš kao i da će se izgradnjom novog mosta kao i mosta na Dunavu kod Vinče u okviru "sektora C" obilaznice oko Beograda steći uslovi da se pristupi potpunoj rekonstrukciji ili izgradnji novog mosta na mestu sadašnjeg Pančevačkog mosta koji nikada nije bio projektovan za obim saobraćaja koji se sada odvija preko njega.
 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike