Čokolada, sokovi, kafa i rakija pod lupom!

01.02.2024

14:03

0

Izveštaj otkriva da zakonski okvir za regulisanje i sankcionisanje prevara nije adekvatno uspostavljen, što dovodi do negativne percepcije potrošača

Čokolada, sokovi, kafa i rakija pod lupom!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Prema najnovijem izveštaju Državne revizorske institucije, Srbija se suočava sa ozbiljnim izazovima u oblasti bezbednosti hrane.

Procenjuje se da u svetu svake godine oko 600 miliona ljudi oboli od bolesti koje se prenose hranom, a u Srbiji su prevare povezane sa hranom posebno izražene kod proizvoda kao što su čokolada, sokovi, kafa, med, sir, crni hleb i rakija.

Izveštaj otkriva da zakonski okvir za regulisanje i sankcionisanje prevara nije adekvatno uspostavljen, što dovodi do negativne percepcije potrošača.

Duško Pejović, predsednik Državne revizorske institucije, naglasio je važnost pravilnog uređenja sistema proizvodnje, prometa, kontrole i potrošnje hrane kako bi se osigurala njena higijenska ispravnost.

Viši savetnik u reviziji, Aleksandar Gligorijević, istakao je da su inspekcijske službe uočile brojne obmane. Među najčešćim su čokolada koja se prodaje kao takva, ali je zapravo šećerna tabla, sokovi koji ne sadrže navedeni nivo voća, kafa sa surogatima i med sa dodatim glukozno-fruktoznim sirupom.

Izveštaj ukazuje i na nedostatke u institucionalnom okviru predviđenom Zakonom o bezbednosti hrane. Stručni savet, osnovan 2017. godine, nije doprineo značajnoj proceni rizika u ovoj oblasti, a nacionalna referentna laboratorija, uprkos značajnim ulaganjima, nije obavila veći deo laboratorijskih ispitivanja.

Revizija je imala za cilj da proceni efektivnost uspostavljanja sistema bezbednosti hrane u 2023. godini i identifikuje mogućnosti za njegovo unapređenje. Državna revizorska institucija ističe da je bezbedna hrana osnovno ljudsko pravo i apeluje na jačanje sistema kontrole i obaveštavanja u cilju zaštite zdravlja i dobrobiti građana.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike