Stiže osvetljenje za EXPO: Nemački Siteko u Srbiji

31.01.2024

13:33

0

Autor: R.B.

Nemačka kompanija za osvetljenje reprezentativnih objekata otvarila svoj biro u Beogradu

Stiže osvetljenje za EXPO: Nemački Siteko u Srbiji
Copyright 24sedam/Goran Sivački

Nemački „Siteko“ (Siteco), svetski broj jedan u oblasti spoljnog osvetljenja, otvorio je u Beogradu svoj inženjering centar za dizajn, izjavio je danas predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež.

Kako je saopštila PKS, Čadež je nakon razgovora sa Ivanom Lazarevićem, generalnim menadžerom „Siteka“ za Srbiju, o planovima te kompanije na srpskom tržištu, istakao da je još jedna evropska visokotehnološka kompanija stigla u Srbiju.

Uz „Cumtobel“ i „Filips“, „Siteko“ je jedan od najvećih proizvođača opreme za osvetljenje kao što su unutrašnja i spoljašnja svetla, konfiguratori svetla i upravljanje svetlom.

Dolazak nemačke firme iz bavarskog grada Traunrojt,  prema rečima Čadeža, dokaz je ne samo kontinuiranog interesovanja svetskih kompanija za ulaganja u našu zemlju, već i potvrda da Srbija postaje novi evropski tehnološki hab velikih mogućnosti.

– Novi investicioni ciklus u našoj zemlji pruža vellike mogućnosti za poslove te kompanije na opremanju infrastrukturnih, industrijskih, sportskih i sajamskih objekata proizvodima spoljne rasvete najnovije generacije i vrhunskog kvaliteta – rekao je Čadež.

EXPO 2027 je prava prilika za to.

„Siteko“ je osnovan 1949. godine kao fabrika kućnih aparata i rasvete u vlasništvu „Simens-Elektrogerate“ (sada BSH) sa sedištem u Traunrojtu, Gornja Bavarska. Kompanija je pripadala „Simens grupi“ do 1997. godine a 2002. godine je preuzela grupa investitora „JPMorgan“, a kasnije „Berklis prajvat ekviti“.

Povratak u „Simens“, tačnije „Simens - Osram“ se odigrava u julu 2011. godine, da bi od juna 2019. otišla u vlasništvo „Stern Stevart“ iz Minhena.

Poznati objekti koje osvetljava „Siteko“ uključuju zgradu Rajhstaga u Berlinu, „Kaizermulentunel“ u Beču i i stanice „Badiše banhof“ u Bazelu.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike