Ne baš optimistični podaci iz Nemačke: Usporen pad cena ali pada i proizvodnja

15.01.2024

12:04

0

Cene na veliko u Nemačkoj padaju već deveti mesec zaredom, ali sada je pad usporio a privreda je u recesiji

Ne baš optimistični podaci iz Nemačke: Usporen pad cena ali pada i proizvodnja
Ilustracija - Copyright Profimedia/Pixabay

Nemačke veleprodajne cene su u decembru pale za 2,6% međugodišnje, usporivši pad u odnosu na novembarskih 3,6%, objavio je danas nemački Savezni zavod za statistiku - Destatis.

Veleprodajne cene u Nemačkoj su u međugodišnjem padu već devet meseci zaredom, ali u decembru su pale najsporijim tempom od maja 2023. godine, proističe iz podataka zvanične statistike.

Cene naftnih derivata u veleprodaji su u decembru pale za 9,8% međugodišnje, kao i cene žitarica, neprerađenog duvana, semena i stočne hrane 19,7%, hemijskih proizvoda 19%, ruda, metala i poluproizvoda od metala 12,7%.

Veleprodajne cene voća i povrća su, nasuprot tome, u decembru porasle za 13,9%, kao i cene šećera, konditorskih i pekarskih proizvoda 8,9%, pića 7,1% i duvana 5,8%.

Na mesečnom nivou su veleprodajne cene u Nemačkoj u decembru pale za 0,6% u odnosu na novembar.

Privreda u recesiji

Uz ne tako optimistične veti o cenama, dolaze još gore za celu ekonomiju. Nemački BDP je u 2023. godini, prema prelimarnoj proceni, pao za 0,3% međugodišnje nakon rasta za 1,8% u 2022. godini, objavio je Destatis.

- Celokupan ekonomski razvoj u Nemačkoj je zastao 2023. godine, u okruženju koje je još uvek opterećeno krizom - rekla je predsednica Destatisa, Rut Brand, na konferenciji za novinare.

Glavni uzroci ekonomskog pada Nemačke su prema njenom mišljenju visoke cene, nepovoljni uslovi finansiranja zbog rasta kamatnih stopa i manja tražnja iz zemlje i inostranstva, navodi se na sajtu Destatisa.

   Proizvodnja u nemačkom industrijskom sektoru je u 2023. godini pala za dva odsto međugodišnje zbog manje proizvodnje u sektoru snabdevanja energijom, a veliki pad je zabeležen i u nemačkoj auto-industriji.

Nemačka građevinska industrija je prošle godine zabeležila mali rast za 0,2 odsto uprkos visokim troškovima gradnje i nedostatku kvalifikovane radne snage.

Međugodišnji rast u nemačkom sektoru usluga je usporen, što je primetno u svim glavnim segmentima kao što su informacije i komunikacije, biznis i javne usluge.

Privatna potrošnja je u 2023. godini smanjena za 0,8 odsto međugodišnje, investicije za 0,3 odsto, a državna potrošnja za 1,7 odsto.

Spoljna trgovina je pozitivno doprinela ukupnom bilansu pošto je nemački uvoz u 2023. godini opao više od izvoza.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike