Glava još iznad vode: Evrozona (još) nije u recesiji

30.01.2024

13:09

0

Skup zemalja koje koriste evro nije ušao u tehničku recesiju jer se poslednje tromesečje pad privredne aktivnosti gotovo zaustavio

Glava još iznad vode: Evrozona (još) nije u recesiji
Ilustracija - Copyright Profimedia

Evrozona je, prema preliminarnim rezultatima, izbegla pad u tehničku recesiju pošto su podaci pokazali da je njena privreda u četvrtom kvartalu 2023. godine stagnirala u odnosu na prethodno tromesečje, objavio je danas Evrostat.

U trećem tromesečju 2023. godine u evrozoni je zabeležen pad od 0,1% u odnosu na drugi kvartal, a eventualni pad u četvrtom tromesečju koji su očekivala tržišta značio bi da se evrozona nalazi u tehničkoj recesiji.

Španija je u četvrtom tromesečju zabeležila kvartalni rast od 0,6%, Italija 0,2%, dok je francuska privreda stagnirala, a najveća evropska ekonomija, Nemačka, pala za 0,3%.

Evrozonu je izvuklo to što je kvartalni rast ekonomije zabeležen i u Portugaliji i to 0,8%, Belgiji 0,4%, Letoniji 0,4% i Austriji 0,2%.

Ekonomija evrozone je u 2023. godini porasla za 0,5% međugodišnje, istim tempom kao privreda Evropske unije, navodi Evrostat.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike