Vapaj za radnicima: U evrozoni praktično nema nezaposlenih

09.01.2024

12:54

0

Zvanična nezaposlenost u evrozoni pala je u novembru na istorijski minimum

Vapaj za radnicima: U evrozoni praktično nema nezaposlenih
Ilustracija - Copyright Profimedia

Nezaposlenost je u evrozoni u novembru pala na 6,4%, sa oktobarskih 6,5%, što je istorijski minimum koji je prethodno ostvaren u junu 2023. godine, saopštio je danas Evrostat.

Desezonirana stopa nezaposlenosti u Evropskoj uniji je u novembru takođe pala na 5,9% sa oktobarskih 6%, navedeno je na sajtu Evrostata.

Kako se procenjuje, u novembru je nešto manje od 13 miliona građana u Evropskoj uniji bilo nezaposleno, od kojih oko 11 miliona u evrozoni.

Nezaposlenost je u odnosu na oktobar 2023. godine pala za 144.000 u Evropskoj uniji, odnosno za 99.000 u evrozoni.

Stopa nezaposlenosti mladih ispod 25 godina je pala na 14,5% sa oktobarskih 14,8%, kako u EU, tako u evrozoni.

Među zemljama koje inače stoje nešto lošije sa makroekonomskim pokazateljima, u Italiji je nezaposlenost u novembru bila 7,5%, objavio je Nacionalni institut za statistiku - Istat.

Broj nezaposlenih u Italiji je mesečno pao za 66.000 na oko 1,9 miliona, dok je istovremeno broj zaposlenih porastao na oko 23,7 miliona, navodi se na veb stranici Istata. Stopa nezaposlenosti mladih između 15 i 24 godine je pala na 21%.

Kod Grka je sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti u novembru iznosila 9,4%, isto kao u oktobru i najniža je od juna 2009. godine, objavio je Grčki zavod za statistiku ELSTAT.

Broj registrovanih nezaposlenih u Španiji je u decembru mesečno pao za 27.375 osoba, odnosno za 1%, na 2,71 milion, objavilo je špansko Ministarstvo za zapošljavanje i socijalnu sigurnost.

U decembru je u Španiji zabeležen najmanji broj registrovanih nezaposlenih za poslednjih 17 godina.

Najveći pad broja nezaposlenih je zabeležen u sektoru usluga i zemljoradnji, dok je nezaposlenost porasla u sektorima građevinarstva i industrije, navodi se na sajtu pomenutog španskog ministarstva.

Mora se pojačati uvoz radnika

Ovakvi podaci o padu nezaposlenosti, ispod 10%, zapravo su podaci o nedostatku radne snage. Zbog starenja stanovništva odnosno manjka radne snage, Evropska unija će morati da liberalizuje regulative o migracijama, tvrdi komesarka EU za unutrašnje poslove Ilva Johanson.

Prema projekcijama napravljenim od strane agencije EU za statistiku Eurostat, udeo populacije starije od 65 godina će se povećati sa 21,1% u 2022. godini na 31,3% do kraja ovog veka.

Komesarka je tokom posete Grčkoj rekla da se „radno sposobno stanovništvo u EU smanjuje za jedan milion godišnje, što znači da bi legalna migracija trebalo da raste gotovo jedan milion godišnje“. Drugim rečima, Johanson zapravo smatra da bi trebalo prekinuti ilegalne migracije i pronaći legitimnije alternative.

Evropska komisija zato pokušava da izvrši reviziju migracionih pravila u celoj EU pre kraja njenog mandata i izbora za Evropski parlament u junu, a preliminarni dogovor postignut je prošlog meseca.

On bi trebalo da evropski sistem prihvatanja migranata učini efikasnijim a zemlje prihvatioce migranata solidarnijim. Taj dogovor će zameniti Dablinski sporazum i njime bi trebalo da se olabave pravila za prihvat migranata. Migrantima će tako biti povećane šanse da ostanu u EU, posebno ako imaju diplome tražene na lokalnim tržištima rada, kao i da pozovu svoje porodice da im se pridruže u Evropi.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike