Evrozona manje trguje, ali manji joj i deficit

15.01.2024

14:05

0

Zemlje koje u Evroopi imaju zajedničku monetu svetu su prodale robe i usluga u novembru za 20 milijardi više nego špo su kupile

Evrozona manje trguje, ali manji joj i deficit
Ilustracija - Copyright FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO FINANSIJA/ UPRAVA CARINA

Evrozona je u trgovini robom sa ostatkom sveta u novembru, prema prvoj preliminarnoj proceni, ostvarila suficit od 20,3 milijarde evra, saopštio je danas Evrostat.

Ovo je ogromna promena u odnosu na novembar prošle godine, kada je evrozona zabeležila deficit u trgovini robom od 13,8 milijardi evra.

Naizgled dobra vest je zapravo slika lošeg stanja svetske ali i evropske ekonomije, jer su zemlje evrozone u novembru u ostatak sveta izvezle robu 4,7% manje nego pre godinu dana (253 milijarde evra), a uvezle drastično manje – 16,7% (232 milijarde(.

I obim trgovine unutar evrozone je pao, u oktobru za 9,4% u odnosu na isti mesec lane, odnosno na 227 milijardi evra.

Kada se pogleda cela Evropska unija, u novembru je suficit bio 19 milijardi evra. Pritom su čak 23 zemlje Unije registrovale pad izvoza  u odnosu na isti mesec 2022. godine, a samo četiri zemlje imale rast.

Najveći međugodišnji pad izvoza je zabeležen u Belgiji (21%), Letoniji (19%), Bugarskoj i Litvaniji (po 18%), a najveći porast na Kipru (8%).

Evropski uvoz je međugodišnje porastao samo u tri zemlje: Irskoj (2%), na Kipru (3%), i Sloveniji (8%), dok je u svim ostalim zemljama Evropske unije zabeležen pad uvoza. Navjeći su imale Mađarska (25%) i Belgija (22%).

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike