Inflacija u Evropi ponovo raste

18.01.2024

09:22

0

Autor: R.B.

Jedva uspostavljeni silazni trend prekrenut je decembru zbog rasta cena u evrozoni

Inflacija u Evropi ponovo raste
Ilustracija - Copyright Profimedia

Inflacija u Evropskoj uniji primetno je ubrzala rast u decembru, prateći snažniji rast cena u evrozoni, kažu podaci Evrostata.

Na nivou EU-a godišnja stopa inflacije, merena harmonizovanim indeksom potrošačkih cijena (HICP), uvećana je u decembru na 3,4%, nakon što je u novembru bila pala na 3,1%.

Na mesečnom nivou su cene blago porasle, za 0,1%, nakon što su u novembru bile smanjene 0,4%, pokazuje zvanična evropska statistika.

U decembru je godišnja stopa inflacije u eurozoni bila 2,9%, što je i prvi rast od aprila, nakon što je mesec dana ranije bila 2,4%.

Najviše je u decembru u zoni primene evra, poskupela sveža hrana – 6,8% međugodišnje je prilično više nego u novembru.

Na mesečnom nivou cene su u decembru u 20-članom zoni porasle za 0,2%, nakon što su prethodno pale prvi put od jula za 0,6%.

Među zemljama EU-a koje nisu u evrozoni, daleko najvišu inflaciju imale su Češka i Rumunija, 7,6% i 7%, dok Poljska, kao vodeća privreda koja u EU ne koristi evro, iznosila je 6,2%.

U evrozoni cene su najviše porasle u Slovačkoj, za 6,6% međugodišnje, a sledeća je na toj listi Austrija, sa 5,7%, pa Hrvatska sa 5,4%.

Najmanji rast imali su potrošači u Danskoj, za 0,4%, zatim Italiji i Belgiji, po 0,5%.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike