Borovčanin: EXPO 2027 je velika prilika, moramo biti ponosni na nju

21.01.2024

18:30

0

Borovčanin je nakon obilaska kompleksa Ekspo u Surčinu poručio da građani treba da imaju veliki optimizam i da budu ponosni na priliku koju je Beograd dobio

Borovčanin: EXPO 2027 je velika prilika, moramo biti ponosni na nju
Budući izgled izložbe EXPO 2027 u Beogradu - Copyright Ministarstvo finansija

Generalni direktor preduzeća "Ekspo 2027 Beograd" Dušan Borovčanin rekao je danas da se očekuje da će na toj manifestaciji biti prisutno oko 100 zemalja i istako da će to biti "apsolutno najveći događaj u 2027. godini".

Borovčanin je nakon obilaska kompleksa Ekspo u Surčinu poručio da građani treba da imaju veliki optimizam i da budu ponosni na priliku koju je Beograd dobio. On je rekao je da je velika čast i privilegija dobijanje statusa domaćina jednog događaja koji praktično služi da okupi sve zemlje sveta. Podsetio na period kada je Srbija odlučila da se kandiduje za Ekspo.

"Pre dve godine smo krenuli u proces kandidovanja sa bukvalno dva lista papira i idejom o tome da bi Srbija možda mogla da postane domaćin specijalizovane svetske izložbe. Krenuli smo u trku koja je trajala godinu i po dana i na kraju završili kao pobednici", rekao je Borovčanin.

Podsetio je da je Ekspo događaj Međunarodnog biroa za izložbe i naveo da Srbija kao zemlja domaćin u prvih šest meseci ove godine ima plan da dosije o priznanju bude usvojen u svim upravnim telima te organizacije.

"To je praktično razrađeni plan onoga kako će ta specijalizovana svetska izložba izgledati 2027. godine, od pravnog dela do transporta i logistike, komercijalnog dela, komercijalne strategije, komunikacione strategije, dakle apsolutno svi segmenti ovog događaja", rekao je on.

Poručio je da je to ambiciozan plan i da se nakon toga kreće u vrlo intenzivnu diplomatsku komunikaciju sa zemljama učesnicama. Direktor građevinke direkcije Srbije Boris Bjelica je rekao da to preduzeće upravlja projektima u okviru prostornog plana područja za posebne namene.

"Tokom 2024. godine radovi će se vršiti na površini od 200 hektara. Samo na tom prostoru će biti realizovano sedam projekata. Radovi se trenutno izvode na infrastrukturi Ekspa, Nacionalnog stadiona, smeštajnih kapaciteta, akvacentra, izgradnji toplotnog izvora i gasna regulaciona stanice", rekao je Bjelica.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike