Srpski "pravi Vuk sa Volstrita": BIO4 kampus je prava investicija za Srbiju

21.01.2024

17:23

0

Komentarišući razvoj veštačke inteligencije, Đukanović je istakao da se u Srbiji radi na tome da se donese određena regulativa za ovu oblast

Srpski "pravi Vuk sa Volstrita": BIO4 kampus je prava investicija za Srbiju
Vladimir Đukanović - Copyright 24sedam/Nenad Vujanović

Ekonomista i broker Vladimir Đukanović rekao je danas da BIO4 kampus, koji je trenutno u izgradnji, predstavlja pravu investiciju za Srbiju.

Đukanović je za Tanjug, komentarišući program razvoja do 2027. godine, koji je juče predstavljen u Palati Srbija, naglasio da, ukoliko Srbija uspe da privuče velike biomedicinske firme preko BIO4 kampusa, one mogu činiti ogroman udeo u domaćoj ekonomiji.

Komentarišući razvoj veštačke inteligencije, Đukanović je istakao da se u Srbiji radi na tome da se donese određena regulativa za ovu oblast.

24sedam/Nenad Vujanović
 

- Evropa je provukla taj zakon koji se zove "EU AI Act" i to je prvi zakon na planeti koji reguliše oblast veštačke inteligencije. To je izuzetno bitno zato što smo videli koje već probleme možemo da imamo sa veštačkom inteligencijom - objasnio je Đukanović.

Na pitanje kako praviti ekonomske prognoze usled globalne krize, Đukanović je naglasio da je svet u izuzetno teškoj situaciji.

- Od Drugog svetskog rata planeta zemlja je u najtežoj situaciji. Imamo taj strašaj rat u Ukrajini koji traje već dve godine, a svi su mislili trajaće dve nedelje. To nam samo pokazuje koliko smo dobro živeli jedan jako dugi period, pa onda kad se to desilo, imali smo tu ogromnu inflaciju - rekao je Đukanović.

screenshot: Youtube/Srbijastvara
 

Đukanović je dodao da konflikt u Izraelu pravi dodatan problem za globalnu ekonomiju.

- Brodovi su manje-više stali, roba ne može da dođe do Izraela. Mišelin je ugasio na sledeći par nedelja svoju fabriku u Španiji zato što nemaju dovoljno repromaterijala. Ali imamo još veći problem ako se nešto desi sa Sueckim kanalom. Sve su to jako osetljiva mesta - izjavio je Đukanović.

Đukanović je rekao da je popularno kritikovati proces globalizacije, ali i da je stanovništvo bilo u prilici da tokom pandemije Kovid 19 vidi šta se dešava kada dođe do kolapsa globalne trgovine.

- Znate, kako jako je popularno kritikovati globalizaciju, kritikovati te neke procese koji su se dešavali poslednjih 30-40 godina, ali u Koroni smo videli šta se desi kada dođe do kolapsa, nema jeftine robe. Kada sve moraš lokalno da proizvodiš, život ti postane ekstremno skup i to je ono što smo videli u poslednjih par godina - zaključio je Đukanović.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike