Šel ponovo ima problema sa ekološki svesnim akcionarima

16.01.2024

09:50

0

Autor: G.M.Š.

Naftni gigant koji je pre nekoliko meseci tiho ugasio svoj „zeleni program“ sada ponovo ima ozbiljnih problema sa akcionarima koji žele bolje ekološke rezultate

Šel ponovo ima problema sa ekološki svesnim akcionarima
Ilustracija - Copyright Profimedia

Najvećem evropskom upravitelju imovinom, „Amundiju“ pridružilo se 26 investitora koji zahtevaju da se na godišnjoj skupštini akcionara od uprave britanskog „Šela“ zahteva da poboljša svoje ekološke ciljeve, javlja SeeBiz.

Rezolucija, koju je koordinirala aktivistička grupa „Folou dis“ (Follow This), pozvala je „Šel“ da uskladi svoj "srednjoročni" cilj emisije gasova steklene bašte s Pariskim sporazumom o ograničavanju globalnog zagrevanja.

„Šel“ je tvrdio da su njegovi ciljevi već usklađeni s Parizom, ali aktivistička grupa želio da bude bolji.

– Tražimo od „Šela“ da postavi verodostojan „opseg 3“ apsolutne ciljne emisije – rekla je Diandra Sobijah, šefica odgovornog ulaganja u britanskom penzijskom fondu „Nest“.

Aktivistička grupa organizovala je slične pokrete na „Šelovim“ sastancima od 2016., ali je podrška nadolazećoj rezoluciji privukla najveći broj investicionih menadžera, rekao je osnivač „Folou dis“, Mark van Bal.

Okupljeni investitori zajedno nadziru više od 3,8 milijardi evra i posjeduju oko 5% „Šela“. Među njima su britanski penzijski fond „London CIV“, te međunarodni menadžeri Ratbones, Kandriam i Edmond de Rothšild, švedski penzijski fond „AP4“ i „Etos faundejšen“, koji predstavljaju švicarske ulagače.

Prošle su godine dva deoničara podnela zahtev „Šhelu“ i pridobila podršku oko 20% ukupnih ulagača koji su glasali.

„Šel“ je u junu 2023. godine tiho okončao najveći korporativni ekološki plan na svetu – set mera koje su za cilj imale smanjenje emisije ugljen-dioksida.

Na sud zbog ekologije

Sud u Holandiji je 2021. godine presudio u korist ekoloških aktivista iz „Milieudefensie“ da „Šel“ mora da smanji svoju emisiju gasova 45 odsto u narednih 10 godina. Zbog toga je trebalo da sreže proizvodnju za najmanje miliona barela nafte i gasa dnevno, i da ima manje prihode nekoliko milijardi dolara godišnje. Odgovor kompanije je bio da sedište preseli u Veliku Britaniju.

Na celodnevnom događaju za investitore u junu, izložena je ažuriranu strategiju za evropsku naftnu kompaniju koja je uključivala smanjenje troškova i udvostručavanje pokretača profita poput proizvodnje nafte i gasa.

Prethodna obaveza kompanije da potroši do 100 miliona dolara godišnje na sistem takozvanih karbonskih kredita, kao deo obećanja kompanije da će značajno smanjiti svoje emisije CO2 do 2050. godine, više nije pominjana.

Ciljevi za ovaj program su povučeni, potvrdila je kompanija, zajedno sa planom da se do kraja decenije prikupi 120 miliona kredita za ugljenik godišnje od projekata koji izdvajaju ugljenik preko drveća, trave ili drugih prirodnih resursa. To bi oko 10 odsto ukupnih emisija kompanije posledično kompenzovalo.

„Šel“ je u trećem kvartalu 2023. zabeležio profit od 6,2 milijarde dolara, na 5,1 milijardu dolara zarade u drugom.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike