Lakše dišu: Nemcima se, ipak, isplatilo izbacivanje uglja

04.01.2024

10:17

0

Emisija ugljen-dioksida u 2023. godini u Nemačkoj pala na onu iz davnih pedesetih godina prošlog veka

Lakše dišu: Nemcima se, ipak, isplatilo izbacivanje uglja
Ilustracija - Copyright Pixabay

Nemačka u vazduh sada emituje 673 miliona tona ugljen-dioksida godišnje, što je najniže od pedesetih godina prošlog veka. To je dobra vest ali dalje promene klimatske politike su neophodne da bi se ovaj rezultat održao, pokazala je najnovija studija berlinske istraživačke organizacije Agora Energivende.

Emisije ugljen-dioksida u najvećoj evropskoj ekonomiji su prošle godine bile za 46% niže u odnosu na devedesete godine 20. veka, pre svega zbog povećanja proizvodnje energije iz obnovljivih izvora na više od 50% ukupnog udela, prenosi Rojters.

Nemačka postepeno izbacuje ugalj iz svog energetskog miksa i planira da ga potpuno napusti do 2038. godine, a ministar ekonomije te zemlje, Robert Habek, se zalaže za izbacivanje uglja već do 2030. godine.

Emisije ugljen-diosksida u nemačkoj industriji su u 2023. godini pale za 12% na 144 miliona tona, a jedan od glavnih uzroka su visoke cene energenata.

Cilj Vlade Nemačke je smanjenje emisija gasova koji proizvode efekat staklene bašte za 65% u odnosu na 1990. godinu, a on treba da bude ostvaren do 2030. godine.
Berlin želi da bude karbonski neutralan do 2045. godine.

Studija zaključuje da će za smanjenje emisija ugljen-dioksida u Nemačkoj do 2030. godine biti potrebna dalja finansijska podrška države.

Vlada Nemačke, nakon odluke Ustavnog suda kojom se zabranjuje ulaganje oko 60 milijardi evra neiskorišćenih sredstava za klimatske projekte, ima znatno ograničeniji budžet nego što se ranije planiralo.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike