Do sada u Srbiji odobrene 552 subvencije majkama u iznosu od 664 miliona dinara

01.01.2024

16:42

0

Ministar Selaković obišao porodicu koja je dobila subvencije za prvu nekretninu

Do sada u Srbiji odobrene 552 subvencije majkama u iznosu od 664 miliona dinara
Copyright Profimedia

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković izjavio je da su do sada u Srbiji odobrene 552 subvencije majkama u ukupnom iznosu od 664,464 miliona dinara za kupovinu prve nekretnine, kuće ili stana u izgradnji.

On je kazao da je samo u Beogradu ova vrsta novčane pomoći u ukupnom iznosu od 224 miliona dinara isplaćena 118 majkama.

"Ono na šta smo posebno ponosni je činjenica da smo u 2023. godini uspeli da podignemo broj odobrenih sredstava za 11 puta više majki", kazao je Selaković.

Kako se navodi u saopštenju, ministar je naglasio da se rad Komisije, za dodelu ove pomoći čiji je on i predsednik, nastavlja, naglašavajući da u ovom trenutku u fazi obrade, čekanja dopune materijala koji su podneti ili fazi čekanja predbeležbe u Republičkom geodetskom zavodu, ima još negde oko 300 predmeta.

Dodaje se da je Selaković danas obišao Svetlanu Milojević na Paliluli, majku Luke i Ane, koja je jedna od 406 porodica koje su dobile isplatu, a jedna od 552 porodice u Srbiji, koje su dobile rešenje o subvencionisanju u kupovini svoje prve nekretnine, kuće ili stana u izgradnji.

TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ
 

 

Ministar je rekao i da su Svetlana i Miroslav, na osnovu subvencije za kupovinu kuće koju renoviraju, dobili 18.000 evra u dinarskoj protiv vrednosti, što je petina vrednosti same nekretnine.

"Ono što je za nas značajno, jeste da mi u Komisiji beležimo povećanje  broja zahteva koji pristižu, što znači da se za ovu meru u Srbiji pročulo, da je ona značajna ne mala pomoć i očekujem da ćemo u narednom periodu, upravo u ovoj oblasti, imati taj srećan i veseli izdatak za državu, a to je da što više novca  opredeljujemo u ove namene", istakao je Selaković. 

Ministar je podsetio da je ova meri koja je u Zakonu o finansijskoj podršci porodicama sa decom, išla na inicijativu predsednika Aleksandra Vučića 2022, i da je na osnovu nje bračnim parovima u Srbiji  koji dobiju svoje novorođenče, omogućeno da na osnovu ispunjenosti zakonom propisanih uslova, dobiju novčanu podršku u iznosu od 20 posto kupoprodajne cene, a maksimalno u iznosu od 20.000 evra.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike