Šaomi se vraća: Prvi rast prodaje od 2021.

20.11.2023

16:29

0

Autor: R.B.

Treći po veličini svetski proizvođač mobilnih telefona zabeležio je rast prodaje mobilnih telefona

Šaomi se vraća: Prvi rast prodaje od 2021.
Ilustracija - Copyright AP Photo/Kin Cheung

Kompanija „Šaomi“ (Xiaomi Corp). zabeležila je prvi rast prihoda za skoro dve godine, ostvarivši prodaju od 9,9 milijardi dolara za kvartal koji se završio u septembru.

Neto prihod je iznosio 680 miliona dolara, u poređenju sa prosečnom procenom od 600 miliona.

Proizvođač pametnih telefona očekuje da će globalne isporuke telefona skočiti tokom prazničnog tromesečja, iako se prognozira da će prodaja „Šaomija“ i njegovih rivala za celu 2023. godinu biti oko pet odsto manja, piše „Blumberg Adrija“.

„Šaomi“ izlazi iz višegodišnjeg zastoja, kada je globalna potražnja za pametnim telefonima i drugom elektronikom pala, a rivali kao što su „Huavej“ (Huawei Technologies) i „Epl“ (Apple) i „Opo“ (Oppo) zauzeli su njegovu nekada dominantnu poziciju.

Međutim, nedavno predstavljanje dobro prihvaćene linije vodećih „šaomi 14“ telefona moglo bi da podstakne rast tokom praznika u Kini, uprkos neizvesnoj potrošačkoj ekonomiji.

Sve je više naznaka da bi svetsko tržište pametnih telefona moglo konačno da zabeleži oporavak. „Šaomi“ i „Huavej“ predvodili su skok od 11% kada je u pitanju prodaja pametnih telefona u Kini u oktobru.

Investitori se klade da će „Šaomi“ biti među kompanijama koje će imati najviše koristi od oporavka trišta. Tržišna vrednost kompanije je već porasla za oko 19 milijardi dolara u odnosu na najniži nivo na kom je bila u junu, zahvaljujući uzbuđenju koje je na tržištu uzrokovao njen najnoviji model telefona, kao i očekivano uključivanje na tržište električnih vozila.

Rukovodioci su ponovo potvrdili cilj kompanije „Šaomi“ da započne proizvodnju električnih vozila negde u prvoj polovini 2024. godini.

Prošle nedelje, javnost je prvi put imala priliku da vidi model električne limuzine sa pet sedišta, nakon što je Peking odobrio tehnički pregled vozila.

Iako je nejasno da li su Xiaomiju potrebne dodatne licence za nastavak projekta EV, zna se da će automobil proizvoditi državna kompanija „Beijing Automotive Grup“.

Šaomijev najnoviji HiperOS sistem povezuje sve proizvode kompanije od pametnih telefona do televizora. Prilagođena platforma zasnovana na androidu takođe bi mogla da povezuje uređaje i sa električnim vozilima.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike