Rusija beleži privredni rast 2023. uprkos sankcijama

28.12.2023

13:16

0

Ruska ekonomija je u odlazećoj godini oborila nekoliko rekorda iako joj je prognoziran kolaps

Rusija beleži privredni rast 2023. uprkos sankcijama
Ruski predsednik Vladimir Putin - Copyright AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool

Ministarstvo za ekonomski razvoj Rusije očekuje godišnji ekonomski rast od 2,3%, centralna Banka Rusije (BR) 3%, a predsednik Rusije Vladimir Putin 3,5%. Glavni pokretači ekonomskog rasta su ove godine bili proizvodnja, građevinarstvo, poljoprivreda i velika potražnja ruskih potrošača, prenosi RIA Novosti.

Na početku godine je prema rečima portparola Kremlja Dmitrija Peskova postojala pretnja od kolapsa ruske privrede zbog sankcija Zapada i bila je potrebna "mobilizacija svih resursa i unutrašnjih snaga" da bi sprečila katastrofa.

U Rusiji je u oktobru zabeležena rekordno niska nezaposlenost od 2,9%, ali to stvara i probleme pošto potreba kompanija za radnom snagom stalno raste, a Moskva će morati da privuče i radnike iz inostranstva i poveća produktivnost rada.

Predsednik Rusije je rekao da bi inflacija u Rusiji u 2023. godini mogla da bude veća od 7,5%, blizu 8%, ali vlasti pretpostavljaju da će biti moguće vratiti je na cilj od četiri odsto.

Rusija se suočila i sa rekordnim rastom cena benzina i dizela, a Vlada Rusije je bila prinuđena da reaguje drastičnom privremenom merom, potpunom zabranom izvoza goriva, da bi smirila cene na tržištu.

Ruska valuta je tokom 2023. godine bila u konstantnom padu u odnosu na glavne svetske valute, pa je Moskva morala da uvede valutna ograničenja koja su u decembru stabilizovala kurs na oko 90 rubalja za dolar.

Rashodi ruskog budžeta su prema proceni Ministarstva finasija Rusije dostigli istorijski rekord od 32,2 biliona rubalja, ali i prihodi su iznad očekivanih, tako da će budžetski deficit prema očekivanjima biti manji od 1,5 odsto BDP.

Ova godina će u Rusiji biti zabeležena i po dobrovoljnom smanjenju proizvodnje nafte u kartelu OPEK+ i novim sankcijama Zapada protiv Moskve.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike