Cilj je da „kompjuteraši“ naprave 10 milijardi evra od izvoza

22.12.2023

13:22

0

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je cilj da do kraja mandata sledeće vlade više utrostruči izvoz iz IKT sektora

Cilj je da „kompjuteraši“ naprave 10 milijardi evra od izvoza
Ana Brnabić - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

Srbija ima velike ciljeve u sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT) i, kako navodi premijerka tehničke vlade Ana Brnabić, cilj je da do kraja mandata sledeće vlade izvoz bude više od 10 milijardi evra.

– Mi već sada imamo 104.000 zaposlenih u IKT sektoru, a cilj nam je da imamo 140.000 – rekla je Brnabić na svečanoj konferenciji povodom završetka „Star Tech“ programa „Otvoreni horizont za inovacije“ u Palati Srbije.

Ona je istakla da sada Srbija ima ekonomski razvoj koji je dinamičniji i koji zadržava mlade ljude u zemlji, a one koji su otišli vraća iz inostranstva.

Kako je rekla, danas su izazovi manji zato što u Srbiji danas imamo veru da su inovacije i znanje oblasti u kojima možemo da budemo pobednici, što nije bio slučaj 2016. kada mnogi nisu videli Srbiju kao zemlju inovacija, dok danas, to mnogi vide kao našu najveću snagu.

– Mi smo 2012. imali izvoz IKT sektora od 375 miliona evra, a ove godine će biti između 3,6 i 3,7 milijardi evra. I to smo uradili radeći zajedno sa ljudima iz tog sektora, tako da ne moramo da gradimo poverenje sa njima. Nismo definisali veštačku inteligenciju i biotehnologiju zato što su moderni već zato što imamo najbolje rezultate u tom sektoru i to je bilo logično – rekla je Brnabić.

AI i biotehnologija

Premijerka je istakla da je razvoj veštačke inteligencije (AI) i biotehnologija logičan sled nakon odličnih rezultata u IKT sektoru a kad je u pitanju upotreba AI, predsednica Vlade Srbije je rekla da se razmišlja o njenom korišćenju u zdravstvu, energetici i drugde.

– Razmišljamo kako da to uradimo u zdravstvu pa ćemo uložiti 200.000 evra u to da veštačka inteligencija čita snimke sa mamografa. Drugo, naša privreda i dalje kaska po produktivnosti za Evropskom unijom i tu ćemo investirati u pomoć od strane veštačke inteligencije. Treća stvar je primena u energetici, gde veštačka inteligencija recimo može da pomogne u predvidivosti remonta u termoelektranama – rekla je premijerka.

Istakla je da se Srbija nametnula kao jedan od lidera u razvoju veštačke inteligencije.

– Postali smo deo globalnog partnerstva za veštačkiu inteligenciju gde je samo 29 zemalja u svetu. Mnogi su se iznenadili da oni žele nas da budemo deo tog kluba – istakla je Brnabić.

Poručila je da Srbija mora i da će biti još hrabrija u ovoj oblasti u narednom periodu.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike