Studenti iz Čačka rade na fantastičnom projektu: Robo-pas uskoro u Srbiji - gde je sve moguća njegova primena?

19.12.2023

14:00

0

Pas na sebi ima jednu malu kameru koja omogućava da iz okruženja vizuelno registruje objekte, svetlost, boje...

Studenti iz Čačka rade na fantastičnom projektu: Robo-pas uskoro u Srbiji - gde je sve moguća njegova primena?
Copyright Profimedia

Studenti sa Fakulteta tehničkih nauka u Čačku došli su na originalnu ideju kako da iskoriste sve prisutniju veštačku inteligenciju. Naime, oni trenutno rade na projektu robo-psa koji bi, za početak, pomagao ljudima sa posebnim potrebama, a kasnije bi se razvijao u raznim smerovima, jer su mogućnosti za razvoj široke.

- Ideja za ovog robota psa nastala je tako što smo pretraživali na internetu kakva sve rešenja postoje, pa smo odlučili da razvijemo algoritam zasnovan na veštačkoj inteligenciji koji će da prepozna glas svog vlasnika i da prima komande koje treba da izvršava. Ovaj pas je samo jedna platforma koja nam omogućava da isprobavamo različite vrste funkcija - rekao je profesor sa Katedre za informacione tehnologije na ovom fakultetu Vladimir Mladenović, i dodao da, pored toga što njime može da se upravlja preko telefona i računara, takođe se razvijaju algoritmi koji će potpuno automotizovano upravljati ovim psom.

Pas na sebi ima jednu malu kameru koja omogućava da iz okruženja vizuelno registruje objekte, svetlost, boje... Takođe, ima mogućnost da održava ravnotežu ukoliko se nađe na nekoj pokretnoj platformi, a mogu da se priključe i druge vrste senzora, kao što su ultrazvučni, senzori za vlagu i slično.

Moguća široka primena

Ovaj robo-pas može da ima široku primenu kada je poljoprivreda u pitanju. Mladenović navodi da ga je moguće koristiti za praćenje useva i prikupljanje podataka o stanju polja, pa čak i za zaprašivanje pesticidima.

Pored ovoga, sagovornik Agrokluba kaže da robo-pas može da se koristi i u bezbednosti i nadzoru, da, na primer, patrolira i nadgleda prostor. Takođe može da se koristi u hitnim slučajevima za pretragu i spasavanje u opasnim okruženjima, a može i u komercijalne svrhe, za čišćenje, održavanje i uklanjanje nekog otpada.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike