Auto-industrija u leru: U komšiluku „Prevent“ zatvorio i drugu fabriku

22.12.2023

09:20

0

Autor: R.B.

Nakon gotovo četiri i po decenije rada, fabrika automobilskih delova „FAD Jelah“ se zatvara, a radnici ostaju bez posla

Auto-industrija u leru: U komšiluku „Prevent“ zatvorio i drugu fabriku
Automobil - Copyright Profimedia

Bosanskohercegovački proizvođač „Prevent grupacija“, vlasnik fabrike delova za automobile „FAD Jelah“ od 2003. godine, odlučio je da stavi katanac na ovu fabriku.

Isti vlasnik je nedavno zatvorio i fabriku u Visokom, u kojoj je bez posla ostalo150 radnika.

Ovoga puta, prenose „Nezavisne novine“, otkaze je već dobilo 35 radnika, a preostala 24 su iz zaštićenih kategorija kojima uprava takođe namerava da da otkaz, potvrdio je predsednik sindikata u fabrici.

Iz kompanije su, nezvanične su informacije jer zvaničnog oglašavanja nije bilo, kao razlog za gašenje naveli da proizvodni program nije profitabilan, mada je kompanija ostvarila prošle godine dobit od oko 1,3 milion evra.

Navodno, kompanija planira da mašine iz „Jelaha“ izmesti u Železaru „Ilijaš“ kraj Sarajeva.

Povodom odluke o gašenju proizvodnje i otkazima, radnici su protestovali pred sedištem „Preventa“ u Sarajevu tražeći da im minimalne zakonske otpremnine koje je ponudila Uprava budu uvećane.

„Prevent FAD“ je poznat kao proizvođač kočionih diskova, presvlaka i delova enterijera automobila za tržište EU, između ostalog za „prvu ugradnju“ u vozila „Folksvagena“.

Ovaj proizvođač je široj javnosti poznat od 2016. godine, kada je obustavom isporuka zbog spora sa "Folskvagenom" zaustavio proizvodnju "golfa" kod tog nemačkog giganta i uspeo da ga natera na svoje uslove.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike