Moja prva plata: Od danas kandidati sreću buduće poslodavce

07.12.2023

10:14

0

Autor: G.M.Š.

Završeno je prijavljivanje i firmi i mladih za praksu tako da je počeo proces povezivanja poslodavaca i budućih praktikanata

Moja prva plata: Od danas kandidati sreću buduće poslodavce
Ilustracija - Copyright Profimedia

Završeno je prijavljivanje mladih zainteresovanih za učešće u programu „Moja prva plata“, a od danas počinje  povezivanje kandidata sa poslodavcima iz javnog i privatnog sektora, koje će trajati do 22. decembra.

Kada se završi povezivanje sledi objavljivanje konačne liste poslodavaca sa brojem izabranih kandidata na odobrenim pozicijama što će trajati od 23. do 29. decembra

Od 1. do 19. januara zaključivaće se ugovori između Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ), poslodavaca i izabranih kandidata a ovaj period je predviđen i za početak osposobljavanja nezaposlenih.

Osposobljavanje traje devet meseci i za to vreme mladi sa završenom srednjom školom imaju pravo na mesečnu novčanu naknadu od 28.000 dinara, a oni sa fakultetskom diplomom 34.000 dinara.

Novac im isplaćuje NSZ, a poslodavci mogu mladima da isplate i dodatna sredstva.  

Za učešće u programu "Moja prva plata" 9.323 poslodavaca prijavilo je 16.457 radnih pozicija za koje traže 24.236 kandidata, rečeno je iz Privredne komore Srbije.

Među prijavljenim poslodavcima najviše onih iz privatnog sektora - 8.463, dok je onih iz javnog sektora 860, što je manje od 10 odsto ukupnog broja prijavljenih.

Firme iz privatnog sektora oglasile 12.893 radnih pozicija, a one iz javnog sektora 3.564 za koje traže nešto malo više od 7.000 mladih.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike