Šta se sve traži u „Moja prva plata“: Ponuđeno 16.500 radnih mesta

17.11.2023

15:52

0

Za učešće u državnom programu stažiranja svoje slobodne rane pozicije prijavilo više od 9.300 poslodavaca

Šta se sve traži u „Moja prva plata“: Ponuđeno 16.500 radnih mesta
Ilustracija - Copyright Pixabay/Malachi Witt

Za učešće u programu "Moja prva plata" 9.323 poslodavaca prijavilo je 16.457 radnih pozicija za koje traže 24.236 kandidata, izjavila je danas direktorka Centra za edukaciju u Privrednoj komori Srbije (PKS) Mirjana Kovačević.

Ona je Tanjugu kazala da je među prijavljenim poslodavcima najviše onih iz privatnog sektora - 8.463, dok je onih iz javnog sektora 860, što je manje od 10 odsto ukupnog broja prijavljenih.

Kovačevićeva je navela da su firme iz privatnog sektora oglasile 12.893 radnih pozicija, a one iz javnog sektora 3.564 za koje traže nešto malo više od 7.000 mladih.

Prema njenim rečima, najviše ponuđenih pozicija zahteva srednju stručnu spremu i tu se najviše traže administrativni saradnici, poslovni sekretari, knjigovođe, komercijalisti, finansijski referenti, trgovci, pekari, mesari, frizeri, medicinski i zubni tehničari kao i prodavci, konobari, krojači, šivači, kuvari, kozmetičari, automehaničari i zanimanja tehničke struke.

Od pozicija koje zahtevaju visoko obrazovanje, prema rečima sagovornice Tanjuga, najtraženiji su lekari, doktori stomatologije, farmaceuti, pravnici, ekonomisti, komercijalisti, zatim bankarski službenici, programeri, arhitekte, nastavnici, psiholozi, pedagozi, socijalni radnici i novinari.

Prema podacima NSZ, najveći broj prijavljenih poslodavaca je sa teritorije Beograda, Niša, Novog Sada, Novog Pazara, Jagodine, Kragujevca i Vranja.

Naknada do 34.000 dinara

Program Vlade Srbije "Moja prva plata" sprovodi Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ) uz podršku ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, finansija, turizma i omladine, kao i Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu i PKS.

Cilj ovog programa je da se podstakne zapošljavanje mladih do 30 godina života, bez radnog iskustva, ali i pruži podrška privredi u rešavanju problema sa nedostatkom kadrova.

Osposobljavanje mladih za samostalan rad na konkretnim poslovima traje devet meseci, a mladima je tokom tog perioda obezbeđena novčana nadoknada i to od 28.000 dinara onima sa srednjim obrazovanjem, a 34.000 dinara za one sa visokim obrazovanjem.

Prijavljivanje poslodavaca za oglašavanje radnih pozicija je završeno 7. novembra, dok mladi nezaposleni se prijavljuju za učešće u ovom programu od 13. novembra do 6. decembra.

Od 7. do 22. decembra poslodavci će birati kandidate među prijavljenim nezaposlenim, a konačna lista poslodavaca sa brojem izabranih izvršioca biće objavljena najkasnije do 29. decembra na portalu "Moja prva plata".

Ugovori NSZ, poslodavaca i nezaposlenih, zaključivaće se od 1. do 19. januara 2024. kada je planiran i početak programa.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike