Da se digitalizujemo i „ozelenimo“, ili nas na tržištu neće ni biti

05.12.2023

16:10

0

Autor: R.B.

Zelena transformacija i digitalizacija poslovanja postaju imperativ i jedan od najvećih izazova za očuvanje konkurentnosti srpske privrede i u 2024. i nadalje, poručeno iz PKS

Da se digitalizujemo i „ozelenimo“, ili nas na tržištu neće ni biti
Marko Čadež - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

Zelena transformacija srpske privrede i njena digitalizacija dva su uslova ne samo uspeha nego i opstanka domaće ekonomije u 2024. godini i nadalje, poručio je danas Marko Čadež, predsednik PKS na zajedničkoj sednici Skupštine i UO Privredne komore Srbije (PKS).

– Ublažavanje klimatskih promena jedan je od vrhunskih ciljeva globalnih ekonomija, uključujući i Srbiju. Dekarbonizacija elektroenergetskog sektora, industrije, poljoprivrede i saobraćaja ima najveći pozitivan uticaj na ove procese. U susret ambicioznom cilju „Evropski kontinent klimatski neutralan do 2050“ i Srbija treba da da svoj doprinos – naveo je Čadež u radnom delu sednice Skupštine PKS.

Zato, kaže, kao potpisnici Pariskog sporazuma, Zelene agende za ZB, potrebno je odlučno ući u programe Zelene transformacije srpske privrede, što nije mali izazov ako se pogleda naša realnost - niska svest o ovim izazovima, što pokazuju i podaci da 65 odsto proizvodnje struje u Srbiji dolazi iz termoelektrana na ugalj, da ne postoji razvojna banka i zeleni segment finansiranja ove transformacije...

Digitalizacija poslovanja, posebno malih i srednjih preduzeća, prema rečima Čadeža, jeste ključna za opstanak privrede, a u tome joj može pomoći Centar za digitalnu transformaciju (CDT), kaže se na sajtu PKS.

Ta institucija PKS povezuje domaći IT ekosistem sa kompanijama iz tradicionalnih sektora i njene usluge je do sada koristilo više od 6.000 domaćih preduzeća. Jedna od usluga CDT-a je i INNO-VERSE digitalna platforma na bazi veštačke inteligencije koja pruža preduzećima sveobuhvatnu podršku u procesu inovacija, a koja će biti puštena u rad polovinom decembra.

Fragmentacija sveta dodatna neizvesnost

Čadež je podsetio da su svet u 2023. obeležili značajni izazovi kao što su fragmentacija globalne privrede, neizvesnost na tržištu energenata i hrane, ratovi, usporavanje međunarodne tražnje ali da je domaća privreda, uprkos svetskim neizvesnostim, zadržala umereni optimizam za naredni period, a da je Srbija očuvala makroekonomsku stabilnost, kontinuiran priliv SDI, kreditni rejting, i da je inflacija značajno usporena.

Pred srpskom privredom su u narednoj godini velike poslovne prilike koje je, napominje Čadež, potrebno iskoristiti, poput nastavka organizacije Ekspo 2027 kroz investicije u infrastrukturu, novih sporazuma o slobodnoj trgovini sa, na primer, Kinom, UAE, Egiptom i drugima, te iskoristiti evropske grantove i povoljne kredite i snažnije se ekonomski povezivati u regionu.

U radnom delu sednica predstavljen je Program rada PKS za 2024. godinu i razmatrana su aktuelna pitanja vezana za aktivnosti nacionalne asocijacije srpske privrede a u svečanom delu PKS je podelila i godišnje nagrade nosiocima privrednog razvoja Srbije - najuspešnijim poslovnim liderima, kompanijama koje su ostvarile značajan poslovni uspeh, kao i posebne nagrade za doprinos privrednom i društvenom razvoju.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike