CEO Samit u Beogradu: Region zajedno mora brže napred

01.12.2023

14:26

0

Autor: R.B.

Neophodno je da se region brže ekonomski povezuje kako bi postao međunarodno konkurentno tržište interesantno globalnim investitorima, istaknuto na skupu menadžera iz regiona

CEO Samit u Beogradu: Region zajedno mora brže napred
CEO SUMMIT - Copyright FOTO TANJUG/ BOBAN RISTIĆ/ bs

Nema priliva svežeg kapitala značajnog za otvaranje novih radnih mesta i zajedničkom rastu svih pojedinačnih ekonomija bez prethodnog boljeg povezivanja u regionu Zapadnog Balkana ali i šire, istakli su danas predsednik Privredne komore Srbije (PKS), Marko Čadež, i predsednik Uprave NLB Grupe, Blaž Brodnjak.

Čadež i Brodnjak su učestvovali na panelu "Privreda na prvom mestu" u okviru konferencije „CEO Summit Beograd“ koji je u "Sava Centru" u Beogradu organizovao In Store, gde su razgovarali o značaju regionalnog povezivanja ekonomija, privrednim kretanjima, ulozi finansijskog sektora u obezbeđivanju ekonomske stabilnosti regiona, konkurentnosti Zapadnog Balkana i Evrope u globalnim okvirima.

Čadež je ukazao da banke sve više menjaju pristup i postaju dostupnije, regionalne i lokalne banke bliže klijentima, umesto dosadašnje dugogodišnje prakse kada su imale status velikih ali dalekih međunarodnih igrača, prenela je PKS.

– Dve trećine malih i srednjih preduzeća u Srbiji se finansira iz sopstvenih sredstava – rekao je on i dodao da je neophodno pronaći nove modele za finansiranje malih i srednjih preduzeća i startapa.

Prema njegovim rečima izuzetno je važno da se preduzećima omogući lakši pristup kapitalu kao i da se prihvati i promoviše ideja otvorenih granica u regionu, te da je hitno potrebno da se, kako je rekao, Evropa probudi, kako bi opstala kao relevantan međunarodni faktor.

Neophodna "kritična masa"

Podržavajući ideju otvorenih granica Brodnjak je poručio da je veoma bitno da region postane međunarodno konkurentan i da je zato potrebno imati kritičnu masu, odnosno što veće domaće tržište.

– Kada se otvore granice za ljude i biznise, političke granice nisu važne, postaju nebitne – poručio je Brodnjak i dodao da je tržište venčur kapital i ulaganja u startape u regionu nerazvijeno, zbog čega je potrebno promovisati da su i strani i domaći kapital dobrodošli u ceo region.

Ali, istakao je Brodnjak, i u EU moraju da promene odnos prema regionu.

Ocenio je da su u Srbiji prethodnih godina učinjene značajne ekonomske promene i da je pred našom zemljom velika šansa za još snažniji rast kroz infrastrukturno povezivanje sa regionom.
Brodnjak je ukazao da briselska administracija mora što pre da spozna da je za nju Zapadni Balkan izuzetno značajan i da su neophodne brze promene unutar Evropske unije.

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike