Zapadnobalkanska radna dozvola: Od naredne godine jedinstvena isprava za ceo region

04.11.2021

08:23

0

Srbija, Albanija i Severna Makedonija od sledeće godine mogu da računaju na jedinstvenu radnu dozvolu i jedinstveni informacioni sistem za svoje građane, najavljuju iz PKS

Zapadnobalkanska radna dozvola: Od naredne godine jedinstvena isprava za ceo region
Copyright Predsednik PKS Marko Čadež; Tanjug/Rade Prelić

„Inicijativa Otvoreni Balkan“ je naš proces i nešto što je odlučujuće za opstanak privrede i radnih mesta u Srbiji, kaže predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i najavljuje regionalnu radnu dozvolu.

- Imamo problema sa radnom snagom. Tržište rada postaje zaista problematično. Moramo da nađemo, da bi širili poslove, da bi sklapali nove poslove, moramo da imamo prostor na kojem ćemo te poslove da realizujemo i ljude sa kojima ćemo te poslove da realizujemo - naveo je Čadež.

Naglasio je da je ideja predsednika Srbije da "napravimo saradnju i da tretiramo jedni druge kao da živimo jednu ekonomiju".

- Predsednik Vučić je već u Glazgovu imao sastanke sa Edijem Ramom na marginama upravo oko regionalne saradnje, kako bi što više uradili sada u Beogradu. I juče i danas, osim „Otvorenog Balkana“, tu je i poseta premijera Crne Gore. Dakle, sve jeste posvećeno regionalnoj saradnji i regionalnom ekonomskom prostoru - kazao je Čadež.

Čadež je gostujući na RTS rekao da "živimo u vremenu u kome moramo da shvatimo da nemamo više mnogo opcija".

- Imamo transport koji je sve skuplji. Ono što je već urađeno u okviru „Otvorenog Balkana“, skraćen je put otkada je počela inicijativa do danas, između ove tri zemlje, put kamiona, robe, koja počinje da odlazi od Albanije i dolazi do Srbije, za jedan ceo dan. To je zaista uštedelo novac kompanijama - rekao je Marko Čadež.

Usvaja se i mapa puta sa veoma konkretnim zadacima šta uraditi da se nijedan kamion više ne zaustavlja na granici.

Srbija uz Afriku i Latinsku Ameriku

Govoreći o inicijativi "Svetski logistički pasoš", kojoj je Srbija pristupila, Čadež je naveo da je Srbija jedina evropska zemlja koja je toj inicijativi pristupila i da se time snižava troškove transporta i čini domaću privredu konkuretnijom.
Dodao je da su u toj inicijativi, osim Srbije, i države Latinske Amerike i severne Afrike.

Naveo je da se vidi politička volja u sve tri zemlje i da je dosta konkretnih stvari urađeno, a dodao je da očekuje da će danas biti dobrih vesti.

- Nije uvek u svim zemljama tako izraženo da jedna vlada shvati zašto je to važno i da kaže „želimo da čujemo šta su to predlozi privrede“. Obično političari žele da iznesu neka svoja viđenja. Nisu ona uvek kompatibilna sa onim što privreda želi. Imamo različite primere i u našem regionu gde mislimo da ukidanjem svih mogućih poreza, dizanjem plata na veštačkoj osnovi, tako što političari odluče, ne vode dobrim stvarima - objasnio je Čadež.

Poručio je da inicijativom „Otvoreni Balkan“ region ima jako dobru podlogu za nove investicije, pošto strani investitori ne posmatraju samo jednu zemlju, već gledaju region koji ili ima ili nema dobre uslove.

Čadež je naveo da će se na današnjem susretu naći 22 kompanije iz Srbije, Albanije i Severne Makedonije koje se bave različitim oblastima.

- Od poljoprivredne proizvodnje, metalske industrije, elektronike, informatike, građevinske industrije. Oni sami kažu, nama je to potrebno. Te kompanije sa kojima danas razgovaramo zapošljavaju 50.000 ljudi. Kreiraju 50.000 radnih mesta u regionu trenutno i zainteresovane su da idu dalje. One su shvatile da ova inicijativa zaista ima smisla - istakao je Čadež.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike