Inflacija će biti 5 odsto, ali to ne znači jednako više cene, kažu privrednici

30.11.2023

19:35

0

Autor: G.M.Š.

Veći troškovi poslovanja, ali i „prilika“ na tržištu, mnoge je proizvođače i trgovce navela da povećaju cene i 20 odsto, ali oni koji su uradili drugačije sada su zadovoljniji, kaže primer "Nelta"

Inflacija će biti 5 odsto, ali to ne znači jednako više cene, kažu privrednici
Multimodalni logistički centar - Copyright Promo: Nelt

Poremećaji na tržištu, problemi u lancu snabdevanja i smanjenje kupovne moći, više-manje sui jednaki za sve aktere u ovoj, kao što je bilo i u kriznoj 2022. godini. Viši troškovi proizvodnje, skuplji transport i u Srbiji i u svetu su za mnoge bili razlog, a za neke i samo izgovor, da mnogo podignu cene ali sada su to platili „na ćupriji“ – padom prodaje. Oni koji su radili drugačije, sada beru plodove, pokazuje primer regionalnog proizvođača i distributera robe u maloprodaji, beogradskog „Nelta“.

- Veoma smo oprezni sa podizanjem cena, Mnogi, koji su prošle godine prekomerno podigli cene sada trpe pad prihoda i prodaje. Kada su cene rasle 20 odsto, mi smo podigli pola od toga i zbog toga i danas imamo rast – kaže Darko Lukić, izvršni potpredsednik „Nelt Grupe“.

Kolika će inflacija biti 2024?

Kako će se cene kretati u 2024. godini, iz „Nelta“ kažu da je teško prognozirati. Prema nedavnim anketama banaka (NBS) i privrede (Blumberg) finansijski sektor očekuje 5,9% više cene u oktobru 2024. a privrednici čak 9%. Ali, pošto je inflacija veoma bitna komponenta za pravljenje godišnjih planova (uz devizni kurs) poslovanja, svaka firma mora da ima neku svoju brojku.

- Ne očekujemo veću inflaciju od 5% sledeće godine, ukoliko ne bude nekih neočekivanih poremećaja na tržištu. Mislimo da će ovaj naš regiona da bude ekonomski stabilniji od ostatka Evrope. Zbog cenovne politike nemamo volumenski pad i pored pada tržišta ali nije ni cena sve. Ulažemo u zaposlene i obrazovanje, koji imaju kompetencije kakvih nema na tržištu, ako i digitalizaciju i najsavremeniju opremu. Na to smo utrošili 35 miliona evra prošle, a ove i sledeće ćemo po 20 miliona – istakao je Marko Cilić, finansijski direktor „Nelt Grupe“.

Promo: Nelt
Tri decenije osluškivanja tržišta: Miloš Jelić, generalni direktor Nelt Grupe

 

A koliko je i kurs bitan, za koji se pretpostavlja da će biti stabilan i tokom 2024, pokazuje „Neltov“ primer sa afričkog tržišta, koji je dao Boris Mačak, direktor zadužen za operacije na tamošnjim tržištima gde je firma napravila 53 miliona evra prihoda u 2023. uz rast od 25%

- Valutni rizik je ozbiljna stvar, jer prihod zbog toga može da ide 20% gore ili dole. To najbolje znamo u Africi, gde nam je u Angoli, na našem predominantnom tržištu od tri na kojima trenutno tamo poslujemo, od maja lokalna valuta devalvirala 60% - napominje Mačak.

Dvocifreni rast i u krizi

Osluškivanje tržišta i mogućnosti održivog podizanja prihoda, ali i smanjenje troškova digitalizacijom procesa, robotizacijom u skladištima, smanjenjem energetske zavisnosti kroz sopstvene solarne centrale, ali i, kako ističu, stalnim ulaganjem u ljude, u „Neltu“ su uspeli da 2022. godinu završe sa 1,16 milijardi evra prihoda a ove su već stigli do 1,3 milijarde.

Za prvih deset meseci grupa od 22 kompanije je ostvarila rast od 12% međugodišnje, istakao je generalni direktor Miloš Jelić.

- Kroz sve ove decenije znali smo da slušamo i učimo od tržišta i partnera ali i da idemo ispred onoga što propisuju nekakve direktive spolja. Tako smo smanjili emisiju ugljen-dioksida za 10.000 tona godišnje, papira zbog digitalizacije koristimo 40 tona manje a sami proizvodimo struju za naše potrebe iz oko 7.000 megavata instalisanih solarnih panela u Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji i u planu još 11,8 megavata. To nije samo ekonomski doprinos tim tržištima – ističe Jelić.

Zbog toga će pažnja kompanije, najavljuju iz „Nelta“, i ubuduće ostati usmerena na doslednu primenu ESG standarda, ali i na dalji razvoj intermodalnog transporta, kao i nova partnerstva i strateški razvoj distribucije farmaceutskih proizvoda.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike