Više nećemo kupovati vazduh: Kesice konačno postaju ono što očekujemo!

30.11.2023

10:42

0

Evropski parlament je potvrdio zabranu pakovanja čiji je isključivi cilj da zavara potrošača oko količine samog proizvoda

Više nećemo kupovati vazduh: Kesice konačno postaju ono što očekujemo!
Copyright Profimedia

Kesice čipsa pune vazduha, ambalaža u kojoj je više plastike nego proizvoda, postaće istorija. To tvrdi hrvatska evroparlamentarka Biljana Borzan u saopštenju za javnost.

- Čak 73 posto građana EU kaže da su bili zavarani velikom ambalažom proizvoda. Naime, premda na proizvodu piše količina, potrošači neretko "odokativno" procene količinu sadržaja, a kad dođu kući, neugodno se iznenade. Dobijam jako puno upita građana za proizvode poput čipsa, pahuljica, pa čak i proizvode koji dolaze u bocama - kaže Biljana Borzan.

Pixabay
 

 

Evropski parlament je zato potvrdio zabranu pakovanja čiji je isključivi cilj da zavara potrošača oko količine samog proizvoda poput nepotrebnih slojeva ambalaže ili lažnog dna, stoji u saopštenju, prenosi Indeks.

- Prosečan stanovnik EU baci oko 188.7 kilograma ambalažnog otpada, a u Hrvatskoj se baci oko 75 kilograma, od toga se samo manji deo reciklira. Ovom odredbom ćemo osigurati da građani dobiju najviše za svoj novac, ali i zaštiti okolinu - kaže Borzan.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike