Ceo svet stigao u Beograd: Otvoren 18. međunarodni sajam energetike (FOTO)

28.11.2023

18:52

0

Upravljanje energetikom je kao upravljanje pulsom jedne privrede i od našeg rezultata zavisi i brzina kojom će ići ekonomija i razvoj - rekla je ministarka Đedović Handanović

Ceo svet stigao u Beograd: Otvoren 18. međunarodni sajam energetike (FOTO)
Copyright RINA

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović poručila je danas otvarajući 18. međunarodni sajam energetike i 19. međunarodni sajam zaštite životne sredine da je energetski sistem danas stabilniji nego pre godinu dana, a da su značajan doprinos tome dali građani racionalnom potrošnjom energije i učešćem u programima energetske sanacije domaćinstava.

- Energetska sigurnost danas je jedna od najvažnijih tema u svetu - kako da imamo dovoljno energenata, po pristupačnim cenama, da tu energiju dobijamo iz sopstvenih resursa. Bez energije nema života, nema napretka, nema savremenog sveta, a između energetike i zaštite životne sredine postoji neraskidiva veza. Upravljanje energetikom je kao upravljanje pulsom jedne privrede i od našeg rezultata zavisi i brzina kojom će ići ekonomija i razvoj - rekla je Đedović Handanović.

RINA
Dubravka Đedović Handanović

Naglasila je da je posebno važno što vidimo da su građani prepoznali i svoj interes da budu deo promena kroz koje prolazi energetski sektor, ne samo u Srbiji, već i u drugim delovima sveta.

- Uspeli smo popustima i edukacijom da motivišemo građane da racionalnije troše energiju i smanje svoje račune, a subvencijama za energetsku efikasnost podržali smo 20.000 građana do sada, i plan nam je da u narednih pet godina obuhvatimo još 50.000. Dodela prvih ugovora za subvencije u okviru ovogodišnjeg javnog poziva već je počela u Pirotu, Smederevu, Kragujevcu, Topoli i nastavljamo širom Srbije, u 131 lokalnoj samoupravi. Takođe, uspeli smo da povećamo broj građana koji dobijaju olakšice za struju, gas, odnosno grejanje sa oko 70.000 na više od ‪160.000‬, time što smo pojednostavili procedure i uvezali sve državne institucije - istakla je ministarka.

Zahvaljujući unapređenju zakonodavnog okvira i uspešno sprovedenih aukcija za tržišne premije, obezbeđeno je više od 700 MW novih kapaciteta iz OIE, odnosno više od milijardu evra investicija.

- EPS je na mnogo stabilnijim nogama nego pre godinu dana, proizvodnja u EPS-u je sigurna, deponije i akumulacije su pune, završena je revitalizacija HE Đerdap 1 i privode se kraju radovi na izgradnji trećeg bloka u TE Kostolac, što će biti najveći kapacitet izgrađen u Srbiji u poslednjih 30 godina. Posle više godina zastoja, završavamo izgradnju postrojenja za odsumporavanje u TENT A, koje će koristiti najnovije tehnologije za smanjenje emisija sumpor-dioksida i praškastih materija - navela je ministarka Đedović Handanović.

Ministarka je istakla da su u toku završni radovi na gasnoj interkonekciji Srbija-Bugarska, koja će biti puštena u probni rad u narednim danima.

- Potpisali smo i ugovor o nabavci gasa iz Azerbejdžana. Slično planiramo i sa snabdevanjem naftom, gde se radi tehnička dokumentacija za naftovod Srbija-Mađarska, i planiramo da 2025. počnemo radove. U energetskoj krizi, što više opcija imamo, to smo sigurniji i upravo to dobijamo kroz diversifikaciju - rekla je ministarka Đedović Handanović.

Prema njenim rečima, cilj je da energetski sektor bude snažniji i efikasniji, za šta je potrebno ojačati i investicije privatnog sektora. Podsetila je i da su u narednih desetak godina neophodne investicije u energetski sektor Srbije od oko 15 milijardi evra, uključujući izgradnju reverzilibnih hidroelektrana, vetroelektrana i solarnih elektrana, novih gasnih interkonekcija i skladišta gasa, naftovoda...

- Pripreme za mnoge od ovih projekata su u toku, uključujući RHE Bistrica. Posle nekoliko decenija pokrenuli smo i veliki ciklus investicija u distributivni sistem vredan više od 180 miliona evra, koji treba da omogući sigurno i pouzdano snabdevanje i efikasnije upravljanje mrežom, kako bismo imali manje prekida u napajanju, što je značajno za sve stanovnike širom naše zemlje - navela je ministarka.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike