Velikom broju penzionera za 1.000 dinara umanjeni računi za struju

06.11.2023

11:28

0

Autor: R.B.

Gotovo 87.000 penzionera ostvarilo pravo na umanjenje računa za struju, kaže resorna ministarka

Velikom broju penzionera za 1.000 dinara umanjeni računi za struju
Dubravka Đedović Handanović - Copyright Tanjug

U prvoj nedelji nakon izmene Uredbe o energetski ugroženom kupcu, blizu 87.000 penzionera ostvarilo je pravo na umanjenje računa za električnu energiju za 1.000 dinara, rekla je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović.

- Blizu 87.000 penzionera koji primaju penzije niže od 21.766,26 dinara dobilo je po službenoj dužnosti umanjenje na računima za električnu energiju za 1.000 dinara od oktobra do marta sledeće godine, i to već u prvoj nedelji primene izmenjene Uredbe o energetski ugroženom kupcu. Jedini uslov jeste da se brojilo vodi na njihovo ime. Očekujem da će njihov broj rasti u narednim danima - rekla je ministarka za TV Pink, a prenelo Ministarstvo energetike.

Pre stupanja na snagu izmenjene uredbe, 72.000 građana ostvarilo je status energetski ugroženog kupca i time pravo na umanjenje računa do 50, odnosno 60 odsto za električnu energiju, gas ili grejanje.

- Za samo nedelju dana praktično smo duplirali taj broj. I nije kraj. Domaćinstva i penzioneri i dalje mogu da se prijave kako bi ostvarili pravo na značajnu olakšicu - istakla je ministarka Đedović Handanović.

Podsetila je da i ove grejne sezone racionalnom potrošnjom energije građani mogu ostvariti značajne popuste na računima za električnu energiju.

- Država je prošle godine omogućila popuste za racionalnu potrošnju energije do 30 odsto, dok će u ovoj grejnoj sezoni moći čak da prepolove svoje račune. Ako smanje potrošnju električne energije za više od pet odsto, u odnosu na prošlu godinu ili godinu pre nje, dobiće popuste na računima za električnu energiju od 20 do 40 odsto - kazala je ona.

Takođe, kako je dodala, građani mogu da ostvare popust od pet odsto ukoliko više troše električnu energije u nižoj tarifi, kada je ona i jeftinija.

- Kada svemu tome dodate popust na izmirenje računa na vreme, možete prepoloviti svoj račun za struju – tvrdi ministarka Đedović Handanović.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike