Putin sklapa dogovor sa Kinom: Gradiće gasovod koji će Zapadu ozbiljno pomrsiti konce

04.01.2022

16:06

0

Informacije o pokretanju novog gasovoda dolaze u vreme kad se se Evropa nalazi u energetskoj krizi, a cene gasa dostižu rekorde

Putin sklapa dogovor sa Kinom: Gradiće gasovod koji će Zapadu ozbiljno pomrsiti konce
Si Đinping i Vladimir Putin - Copyright Maxim Shipenkov/Pool Photo via AP

Predsednik Rusije Vladimir Putin navodno radi na poslednjim finesama sporazuma koji planira da sklopi sa kineskim kolegom Sijem Đinpingom o izgradnji novog gasovoda koji bi mogao dodatno da pogorša evropsku gasnu krizu.

Zahvaljujući tom gasovodu Rusija bi mogla da nadjača EU u geopolitičkim i energetskim igrama, piše britanski "Dejli ekspres".

Sporazumom bi bila pokrenuta izgradnja gasovoda "Snaga Sibira 2", koji bi, kako se navodi, udvostručio izvoz u Kinu, transportujući do pedeset milijardi kubnih metara više prirodnog gasa svake godine nego što se trenutno transportuje putem gasovoda "Snaga Sibira".

To je količina jednaka onoj za koju je projektovan gasovod "Severni tok 2", koji čeka regulatorno odobrenje za početak rada, a namenjen je dopremanju ruskog gasa u Nemačku i dalje u Evropu preko Baltika.

Britanski portal napominje i da informacije o pokretanju novog gasovoda dolaze u vreme kad se se Evropa nalazi u energetskoj krizi, a cene gasa dostižu rekorde.

Dodaje se da se energetska kriza u EU intenzivirala u poslednjih nekoliko nedelja nakon što su u Francuskoj zaustavljeni neki nuklearni reaktori, a Nemačka beleži slabu proizvodnju struje iz vetroelektrana.

Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko, File
 

Posledični nedostatak energije podstakao je zemlje da pale više ugljena, pa čak i mazuta, kako ne bi bilo restrikcija i kako bi domovi ostali topli, što se kosi sa proklamiranim ekološkim ciljevima.

Istovremeno, poznavaoci energetskih i geopolitičkih prilika optužuju Putina da petlja sa snabdevanjem gasa kako bi pritisnuo EU da odobri gasovod "Severni tok 2".

Analitičari upozoravaju da bi novi gasovod iz Rusije u Kinu Moskvi omogućio dodatnu polugu uticaja nad Evropom.

"Snaga Sibira 2", kao i prvobitna varijanta istog gasovoda, dovodila bi gas sa sibirskog poluostrva Jamala, izvora gasa koji se izvozi u Evropu, u Kinu.

Zvaničnici sa zapada zabrinuti su da bi ovaj projekt mogao da ima geopolitičke implikacije za evropske nacije pre nego što one počnu da rade na prelazu na obnovljive izvore energije.

Analitičari smatraju da će Kremlj ovim gasovodom dobiti mogućnost da određuje ko će dobiti gas po kojoj ceni, dok su neki uvereni da će zavisnost Evrope od ruskog gasa značiti da će ona na kraju morati da poklekne pod pritiskom Moskve.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike