Sada prave mobilne i trotinete, a uskoro će i automobile na struju

01.09.2021

12:46

0

Kineski proizvođač smartfona Šaomi ima ozbiljen ambicije u sektoru e-vozila

Sada prave mobilne i trotinete, a uskoro će i automobile na struju
Copyright Foto:Pixabay

Kineski proizvođač pametnih telefona „Šaomi“ zvanično je registrovao preduzeće za proizvodnju električnih vozila, koje je, kako navodi, ušlo u “podmaklu razvojnu fazu”.

Prema saopštenju kompanije, nova podružnica pod nazivom „Šaomi EV“ registrovana je sa osnivačkim kapitalom od 1,6 milijardi dolara, prenosi CNBC.

U martu je ovaj tehnološki div sa sedištem u Pekingu najavio planove o pokretanju poslovanja u oblasti električnih automobila, u koje će u narednoj deceniji uložiti 10 milijardi dolara.

„Šaomi EV“ trenutno ima 300 zaposlenih, a poslovanje vodi osnivač i glavni izvršni direktor grupe Lei Jun, dodaje se u saopštenju.

Pročitajte još:

Ranije ovog meseca, „Šaomi“ je objavio da je kupio firmu za autonomnu vožnju „Dipmoušen“ za oko 77 miliona dolara, kako bi “poboljšao tehnološku konkurentsku prednost” u biznisu s električnim vozilima.

„Šaomi“, poznat po svojim smartfonima i drugim internet-gedžetima ali i električnim trotinetima, prema oceni CNBC-a, uskočiće u segment kineskog tržišta koji su već preplavili mnogi igrači, počev od startap kompanija kao što su „Nio“ i „Speng“ pa do onih priznatijih poput “Tesle” i kineskog „BID-a“.

Akcije „Šaomija“ su porasle danas na popodnevnom trgovanju u Hong Kongu za oko 1,4 posto, nadmašivši rast referentnog Hang Seng indeksa.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike